Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Freia-kunst til 300 millioner kroner står i fare for å forsvinne

Edvard Munch er blant kunstnerne.

KANTINE: Ikke mange bedrifter kan slikte med en slik kantine, fulle av originalkunst av Edvard Munch. 
Foto: Torbjørn Berg
KANTINE: Ikke mange bedrifter kan slikte med en slik kantine, fulle av originalkunst av Edvard Munch. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

«Freia uten kunst er som en firkløver uten nøtter», sa Freia-gründer Johan Throne Holst.

Nå frykter de ansatte at kunst for flere hundre millioner kroner kan bli solgt fra selskapet.

Munch i matsalen Salen, som også er de ansattes kantine, er omkranset av 12 store malerier som Edvard Munch malte for at de skulle henge nettopp her.

Samlet har kunsten som henger i og rundt sjokoladefabrikkens lokaler - deriblant Munch-maleriene - en anslått verdi på rundt 300 millioner kroner, ifølge konserntillitsvalgt Bente Løvaas i Freia Norge.

Det var Johan Throne-Holst som i 1892 kjøpte opp fabrikken, og gjorde den til Norges ledende innenfor sjokoladeproduksjon. Han var kjent for sitt brennende engasjement for arbeidsmiljø og trivsel - og kunstsamlingen skulle være et tiltak for nettopp dette.

Kan bli auksjonert bort På begynnelsen av 1990-tallet ble familiebedriften solgt til større aktører. I dag er det amerikanske Mondelez som eier Freia, og det svenske søsterselskapet Marabou.

Etter at mesteparten av kunsten Marabou eide i fjor vinter ble auksjonert bort, er fagforeningen på Freia bekymret for at også deres kunstsamling skal forsvinne.

Derfor sendte de tidligere i år et forslag om å frede den verdifulle kunsten. I svaret de nå har mottatt stiller Oslo kommune seg positiv til fredning av noe av kunsten.

Bilder og skulpturer - Freia har samlet kunst helt fra den spede begynnelsen, på 1920-tallet, og helt fram til 1980. Det har skapt en unik, helhetlig kunstsamling, sier Løvaas.

Også ni av i alt 11 skulpturer i Freiaparken kan bli truet av salg. Det samme gjelder for fem skulpturer inne i Freiasalen.

Munch-maleriene er en del av det byantikvaren i Oslo ønsker å frede.

- Del av kunsthistorien Dagbladets Gudleiv Forr er bekymret for hva et eventuelt salg av Freia-kunsten kan ha å si for bedriften.

- Hele anlegget er jo en viktig del av både Freias-historie, og norsk kunsthistorie, påpeker Forr.

Freia selv stiller seg bak fagforeningens arbeid for fredningen av Freia-kunsten.

- Vi er opptatt av at kunsten, salen og parken ivaretas på best mulig for framtida, sier Nordisk kommunikasjonssjef i Mondelez, Celin Huseby.

KUNST FOR MILLIONER: - Vi frykter at de utenlandske eierne skal selge Freias kunst, sier konserntillitsvalgt i Freia Norge, Bente Løvaas. Foto: Torbjørn Berg
KUNST FOR MILLIONER: - Vi frykter at de utenlandske eierne skal selge Freias kunst, sier konserntillitsvalgt i Freia Norge, Bente Løvaas. Foto: Torbjørn Berg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media