Freidig fane for modernisering

Ap's strategi for modernisering lanseres som en ny reform. Men medisinen er den samme som tidligere regjeringer skrev ut. Det eneste nye er doseringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Stoltenberg-regjeringen har freidig hevet fanen for modernisering av offentlig sektor. Konturene av hva dette betyr, begynner nå å tre fram. Sykehusene overføres til staten og gjøres om til selskaper med direktører og styrer utenfor lokal folkevalgt kontroll.

Tanken om større regioner preger omorganiseringstiltakene innenfor veivesenet, politiet, domstolene etc. Også fylkeskommunene, om de overlever, kan stå foran sammenslåinger. Konsekvensen er at det offentlige aktivt forsterker sentraliseringstendensene i samfunnet, og når offentlige arbeidsplasser forsvinner, reduseres distriktenes muligheter for å tiltrekke seg kompetanse og skape attraktive bo- og arbeidsmarkedsregioner. Arbeidstilbudet i distriktene smalnes inn.

Ap's moderniseringsstrategi lanseres som en ny reform. Faktum er at Høyre-regjeringen allerede i 1986 satte i gang «Program for modernisering av staten», en politikk som fra 1987 ble fulgt opp av Ap-regjeringen under tittelen «Den nye staten». Den medisinen som regjeringen nå legger til grunn for enda en runde modernisering, er den samme som tidligere regjeringer skrev ut. Det eneste som er nytt, er doseringen. Offentlig sektor er ikke kurert. Medisinen må tas i sterkere doser - slik høyrepartiene lenge har hevdet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer