Frekk avskjed

Britisk teaters «grand old man» har forlatt de britiske øyer. Men ved å iscenesette «The Cuckoos» på Gate-teateret, ga sir Peter Hall britene en frekk «up yours» som avskjedshilsen. Han er bitter over den behandling han har fått av Labour-regjeringen.

«The Cuckoos» (gjøkene), skrevet av den unge italienske forfatteren Giuseppe Manfridi, er en seksuell farse som utvikler seg til en tragedie. En 40 år gammel kvinne plukker opp en 20 år gammel mann. De har analsex og han blir sittende fast. Den unge mannens far er gynekolog og blir tilkalt. Det viser seg at han kjenner kvinnen. Replikkene utløser lattersalver. Stykket fikk fin kritikk i flere aviser: «Forbausende underholdende,» skrev Daily Telegraph.

  • Sir Peter Hall startet og bygde opp Royal Shakespeare-selskapet, han ledet i mange år nasjonalteateret i London og drev seinere sitt eget teaterselskap på Old Vic. Labour-regjeringen nektet å støtte teaterselskapet og han besluttet å legge det ned og skaffe seg arbeid i USA.

Hall, som i mange år var Labour-tilhenger, har nå fått nok av det moderniserte partiet under Tony Blairs ledelse. Da jeg møtte ham sammen med andre utenlandske journalister i London før han reiste, hevdet han at regjeringen bare er interessert i underholdning - fordi Blair ikke bryr seg om kunst. Han viste til at hans regjering satset én milliard pund, 13 milliarder kroner, på The Dome (en teltliknende utstillingshall) i de tidligere dokkene. Han foreslo at de skulle arrangere teaterforestillinger der, men fikk til svar at «teater er gammeldags og kjedelig». I stedet serveres det dårlig underholdning.

  • Hall er reist til Denver i USA, hvor myndighetene gir ham en støtte på 60 millioner kroner for å sette opp John Bartons episke verk «Tantalus», som bygger på greske myter om den trojanske krig. Det er ti stykker med til sammen 15 timers spilletid som deles opp i tre forestillinger. Stykket kommer til Barbican-senteret i 2001.
  • Trass i mangel på offentlig støtte, tror Peter Hall at teateret vil appellere til stadig flere mennesker.

- Det er den en eneste kunstformen som er levende. Ikke et eneste stykke er det samme fra kveld til kveld. Unge forfattere velger i stadig større grad å skrive skuespill i stedet for romaner. Publikum blir lei av å sitte foran tv-skjermen og datamaskinen. De vil oppleve en levende kunst, og det finner de bare i teatrene.

Hall har ikke forlatt de britiske øyer for godt. Han har et hus her, og han arbeider der han får oppdrag.

jan.tystad@dagbladet.no