Frekke Falck

DET STORMER i vannglasset som kalles norsk platebransje. Mannen som har fått bransjens vrede rette mot seg, er pøbelen Christer Falck. Han er like frekk som de rapperne han gir ut, og tillater seg å kødde med en av bransjens småkonger - storhertugen av GGF og ridder av de store ord, Sæmund Fiskvik. Hva er det Frekke Falck har gjort? Jo, det som sannsynligvis ofte skjer, men som sjelden blir avslørt, nemlig manipulering av Norges offisielle platebarometer, VG-lista.

CHRISTER FALCK brukte noen få tusenlapper og hundre allierte til å kjøpe 1000 Warlock-singler, slik at salget gikk til værs. Effekten av en topp 5-plassering på VG-lista lot ikke vente på seg. Han brukte ikke mer enn det koster å få en liten annonse i riksavisene, men fikk langt mer tilbake. Ja vel, han svindlet - som så mange i bransjen har gjort i alle år. Men i stedet for å holde det for seg selv, inviterte Frekke Falck NRK Lydverket mens han planla og gjennomførte kuppet.

FOR ÅPENT KAMERA viste han hvor lett det er å svindle seg til god plassering på VG-lista, som igjen ga mer mediedekning og radiospilling. Da det ble kjent, svingte storhertug Fiskvik sverdet. Det var ikke bare hodet til Falck som ble forsøkt skilt fra kroppen. Som leder av Ifpi og GGF, som utarbeider VG-lista, fordømte han Falck og alt hans vesen (les artister).

DET FREKKE FALCK gjorde, var å påpeke hvor lite troverdig en plateliste er, og hvor lite som skal til for å jukse. Den gjenspeiler neppe den virkelige virkeligheten, fordi VG-lista er lett å lure og dessuten fanger den ikke opp nettbasert platesalg. Kanskje det er på tide at platebransjens menn og kvinner kommer sammen for å diskutere Norges offisielle plateliste med tanke på å kvalitetssikre denne.

OG MENS VI venter på at dette skjer, er Christer Falck og plateselskapet C+C Records skjøvet ut i mørket. Warlocks blir tatt ut av VG-lista, og det er en forståelig sanksjon. Men at de andre artistene på Falcks plateselskap blir boikottet av landets eneste salgsliste, er ikke bare uhørt, men også lovstridig - så vidt jeg kan forstå. Denne uka kommer norske Sofian ut på C+C Records. Nå må platebransjen sørge for at han blir behandlet med rettferdighet.