Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Sentralisering

Frekkhetens nådegave

Mens Frp har styrt Norge, har sentralisering vært et overordnet mål for styringen av offentlige tjenester. 

ØKT SENTRALISERING: Regjeringas kommunesammenslåing vil over tid vil føre til sentralisering av tjenester, skriver SP-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Tomm W. Christiansen
ØKT SENTRALISERING: Regjeringas kommunesammenslåing vil over tid vil føre til sentralisering av tjenester, skriver SP-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Bygdene blir ikke en vinner med Sp», skrev Åse Michaelsen fra Frp i Dagbladet mandag.

Om Michaelsen har frekkhetens nådegave har hun tydeligvis ikke selvinnsiktens.

Mens Frp har styrt Norge, har sentralisering vært et overordnet mål for styringen av offentlige tjenester. Regjeringas kommunesammenslåing vil over tid vil føre til sentralisering av tjenester. Regjeringas sentraliseringsreform i sjukehussektoren har allerede ført til at Rjukan sjukehus er nedlagt og viktige funksjoner ved mange lokalsjukehus er truet.

Det legges ned lensmannskontor over hele landet. Regjeringas såkalte «nærpolitireform» har ført til fakkeltog og ordføreropprop, men regjeringa holder på sitt: stort og sentralisert er bedre enn lite og nært. Alarmsentralene, høyskolene, Innovasjon Norge, skattekontorene og fengselsvesenet ønsker regjeringa også å sentralisere.

I tillegg har regjeringa jevnt og trutt kuttet i tilbud som kommer folk i distriktene til gode. Pendlerfradraget er blitt redusert drastisk, bompengene og drivstoffavgiftene er hevet slik at de som er avhengige av bilen må betale mer og mange som bor i distriktene får ikke lenger aviser på lørdager.

Næringslivet i distriktene har også fått merke regjeringas politikk. Transportnæringen og bankene har fått økt arbeidsgiveravgift siden Frp kom inn i regjering. Landbruket har fått en rekke skatteskjerpelser. Både fiskeri- og jordbruksfradrag er blitt mindre. De regionale utviklingsmidlene som skal brukes til å skape nye arbeidsplasser er nesten fjernet. Flyruter i distriktene er blitt nedlagt. Heimevernet ble nedprioritert i regjeringas forslag til ny langtidsplan for Forsvaret.

Jeg kunne ha fortsatt denne dystre oppramsingen, men stopper der. Senterpartiet har stemt nei til alle sentraliseringsreformene og distriktskuttene. Regjeringa har kalt oss bakstreverske. Men vårt nei er et ja til noe bedre. Senterpartiet vil ha et Norge der folk får gode tjenester uansett om de bor i by eller bygd.

Vi vil ha en klimapolitikk som ikke straffer dem som ikke har mulighet til å velge kollektivt. Senterpartiet vil tilrettelegge for at næringslivet kan skape arbeidsplasser både i og utenfor byene. Vi ønsker bedre fordeling av godene, både sosialt og geografisk.

Kort og godt ønsker Senterpartiet å ta Norge i en helt annen retning enn den Frp og Høyre har ført landet i de tre siste årene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!