DEBATT

Debatt: Arbeidsavklaringspenger (AAP)

Frekt kutt

Trygd og arbeidsavklaringspenger sett fra en som praktiserer det.

DRASTISK NEDGANG: Et enkelt regnestykke viser at en ung AAP-mottaker sitter igjen med 216,- kroner per dag, eller ca. 4400 kroner per måned, til å dekke skatt, trygdeavgift, husleie, strøm, og medikamenter. Det er en dramatisk nedgang fra dagens nivå, skriver artikkelforfatteren.
DRASTISK NEDGANG: Et enkelt regnestykke viser at en ung AAP-mottaker sitter igjen med 216,- kroner per dag, eller ca. 4400 kroner per måned, til å dekke skatt, trygdeavgift, husleie, strøm, og medikamenter. Det er en dramatisk nedgang fra dagens nivå, skriver artikkelforfatteren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Regjeringen, med Heidi Nordby Lunde (H) som våpendrager, har den siste tida opptrådt som forkjemper for at unge mennesker må klare seg med lavere trygdeytelser utelukkende på grunn av deres alder. Endringen vil tvinge unge trygdede til å bruke mer tid og krefter på å administrere sin trygd. Var ikke poenget at de skulle fokusere på å bli friskere og komme inn på arbeidsmarkedet?

La oss et øyeblikk se bort fra at endringen vil utgjøre diskriminering i strid med forbudet mot aldersdiskriminering som denne regjeringen innførte fra 1. januar 2018, og se litt på de økonomiske konsekvensene. Mitt perspektiv bygger på erfaring både som ansatt i arbeids- og velferdsforvaltningen (Nav) i mange år, og som representant for trygdemottakere mot den samme forvaltningen i nesten like mange.

Idag utgjør minsteytelsen for arbeidsavklaringspenger ca. 768 kroner per dag - før skatt - fem dager i uka. Regjeringens forslag innebærer at dette reduseres til ca. 500,- kroner per dag.

Arbeids- og sosialdepartementet publiserte i desember 2018 det årlige «minimumsrundskrivet» om statlige veiledende retningslinjer for økonomisk (sosial) stønad i 2019. For en enslig person mener departementet at man for å sikre et eksistensminimum bør ha ca. 284 kroner per dag. Et enkelt regnestykke viser at den unge AAP-mottakeren sitter igjen med 216,- kroner per dag, eller ca. 4400 kroner per måned, til å dekke skatt, trygdeavgift, husleie, strøm, og medikamenter. Dette er en dramatisk nedgang fra dagens nivå på 9700 kroner. Allerede i dag må en stor andel AAP-mottakere få bistand til husleie fra sosialtjenesten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer