EROBREREN: Vladimir Putin møtte landsmenn på Krim idag, dagen for russisk kraftpatriotisme. Foto: AP / NTB Scanpix
EROBREREN: Vladimir Putin møtte landsmenn på Krim idag, dagen for russisk kraftpatriotisme. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Frelseren, svikeren og døden i Mariupol

Putin kom til Krim som en frelser. Men i Donetsk innser opprørerne at de nå trolig må klare seg uten Putins hjelp. Imens ble ytterligere 21 mennesker drept.

Kommentar

DONETSK (Dagbladet): Den russiske frigjøringsdagen, 9. mai, ble fylt med dramatikk. President Vladimir Putin spilte rollen som frigjører og erobrer da han i dag dukket opp i hovedbasen til Den russiske svartehavsflåten i Sevastopol på Krim.

Mens markeringen av frigjøringsdagen, dagen da Russland på kraftpatriotisk vis feirer seieren over Hitler-Tyskland, ble et stort nederlag for de pro-russiske separatistene i Donetsk og Øst-Ukraina.

- Jeg er sikker på at året 2014 vil gå inn i historien til hele landet som året da nasjonene som bor her klart berstemte å være sammen med Russland, og bekreftet tilhørighet til den historiske sannhet og minnet om våre forfedre, sa Putin.

For det var en dag for store ord.

Tatt imot som frelser Krims tilhørighet til Russland er altså en historisk sannhet, ifølge Putin, til tross for at halvøya folkerettslig sett er en del av Ukraina. Så hilste han på mennesker i sentrum av Sevastopol, og ble tatt imot som en frelser av den hovedsaklig etniske russiske befolkning på Krim. Ukrainske myndigheter kalte Putins besøk på Krim en «massiv krenkelse av Ukrainas suverenitet», og Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sa besøket var upassende.

Men det var også alt de kunne gjøre. Krim er for alle praktiske formål russisk.

Omtrent samtidig ble 21 mennesker drept i den sørlige havnebyen Mariupol, da pro-russiske separatister angrep. 20 av de drepte var pro-russiske separatister som har bitt seg fast i byen. De ble drept da de forsøkte å ta over politihovekvarteret i byen, ifølge den ukrainske innenriksministeren Arsen Avakov.

Kan blusse opp De døde i Mariupol forteller om hvor farlig det nå er i Øst-Ukraina. Volden kan blusse opp hvor som helst og når som helst, og følelsene er sterke. Da Dagbladet spurte noen av organisatorene av 7. mai-demonstrasjonen i Donetsk om hvor demonstrasjonen hadde flyttet seg, fikk vi følgende svar.

- Hvorfor skal en amerikaner vite hvor vi demonstrerer?

- Jeg er ikke amerikaner, jeg er fra Norge.

- Hvilken forskjell gjør det?

- Vel, det er en forskjell, men kan du si hvor demonstrantene er nå?

- Nei, jeg forteller ikke hvor vi demonstrerer.

Få møtte opp Det begynner å bli stadig mer skvettent i Donetsk. Vestlige journaister oppfattes ikke som de mest naturlige allierte for de pro-russiske separatistene.

Også i Donetsk omringer rundt 100 væpnede opprørere i kveld politihovedkvarteret. Det skal ha blitt løsnet skudd.

Men det politisk kanskje viktigste i det ukrainske dramaet idag var at så få møtte opp i Donetsk for å feire 9. mai. På en solfylt forsommerdag, som også er offentlig fridag, møtte bare litt over 1000 mennesker opp for å vise sin støtte til de pro-russiske separatistene som har overtatt en rekke offentlige byggninger i hele Øst-Ukraina, og langt på vei den politiske og administrative makta.

9. mai markerer både russisk patriotisme, som Putin gjorde krystallklart på Den røde plass i Moskva før han dro til Krim, og den heroiske kampen mot fascismen under 2. verdenskrig. Og det er nettopp fascister de ukrainske opprørerne i øst mener de nye makthaverne i Kiev er. At separatistene ikke klarte å mobilisere flere folk i Donetsk kan fortelle historien om at lufta er i ferd med å gå ut av den revolusjonære ballongen.

Det skyldes trolig at Putin, som mange av separatistene oppfatter som sin viktigste støttespiller, på onsdag ba de pro-russiske opprørerne om å utsette sin folkeavstemning om løsrivelse søndag. Men separatistene trosset sin patron, og bestemte likevel å arrangere folkeavstemningen søndag. Putin - som var frelseren på Krim - er derfor ikke lenger den helten han var for separatistene i Øst-Ukraina. Er han i ferd med å svike sine egne, spørres det. Selv om nesten ingen vil sette ord på nettopp det. For å sette ord på noe slikt er det nedslående varselet om nederlag.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.