Frelserens ensomhet

Kendrick Lamar prøver å avskjære seg fra verden, i håp om å finne seg selv

Foto: Universal
Foto: Universal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Alle vil ha en bit av Kendrick Lamar akkurat nå. Compton-rapperen er vår ledestjerne og nye hiphop-frelser. Det finnes selvsagt gode grunner til å motsette seg en slik «salvelse», ikke minst hvis man, som meg, slett ikke mener at rapmusikken trenger å frelses sånn cirka hvert tredje år. Likevel føles tittelen mer fortjent enn på lenge med Lamar. Og ikke bare fordi det ferske albumet hans, «To Pimp A Butterfly», trolig kommer til å toppe alle årsbestelister når 2015 skal oppsummeres. Fullt fortjent. Nei, også fordi en frelsesproblematikk løper gjennom så mye av det Lamar selv har gjort. Det er bare ikke alltid så lett å skjønne hvem han egentlig prøver å frelse, oss eller seg selv.

Et av gjennomgangsmotivene i Lamars katalog er behovet for å være alene, for å skyve omverdenen unna. Og omverdenen, det er vel oss? «Bitch, don't kill my vibe,» synger Lamar, og vi synger alle med, for vi har alle vært der, hvor vi trenger avstand for å kunne være alene med oss selv og tankene våre. Og musikken er et sted der vi kan være alene sammen, gå opp i en annens ord, en annens tanker, lyden av en annens stemme, som for et øyeblikk å unnslippe oss selv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer