Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Frelst av KLM

Det unge humorstjerneskuddet Jon Niklas Rønning (23) ble komiker fordi han så Brødrene Dal som sjuåring. I sommerserien «Mitt forbilde» møter han selveste Gaus Dal: Lars Mjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Da jeg så «Brødrene Dal og spektralsteinene» for første gang, ble jeg helt frelst. Jeg ble inspirert til å gå samme veien som KLM-gjengen, sier Jon Niklas Rønning.

23-åringen har gjort seg bemerket i Oslos komikermiljø som medlem i komikergruppa Kings of Comedians. Han er aktuell med det musikalske standup-sommershowet «ØstBye & Rønning» på Christian Kvart i Oslo, som er Oslos eneste sommershow i år.

Rønning er så stor fan av Trond Kirkvaag, Knut Lystad og Lars Mjøen at han ble med i fanklubben til KLM som 12-åring. Nå sitter han ved siden av forbildet Lars Mjøen.

Utklipp

- Hva er det med KLM?

- De lager intelligent humor som spiller på gode populærkulturelle referanser. KLM overraske alltid. Gutta har jo laget både sketsjprogrammer, barne-TV, musikkplater, teater og spillefilm, sier Rønning.

Lars Mjøen har møtt komikertalentet flere ganger tidligere, blant annet som utsendt fra KLM-fanklubben.

- Til et av intervjuene kom han drassende med ei svær bok full av utklipp om oss. Utklippsboka var til og med større enn min egen, ler Lars Mjøen.

- KLM har inspirert meg i stor grad. Men jeg prøver ikke å kopiere KLMs humorstil. Det er mer måten å jobbe på og intensjonen bak som er lik, sier Rønning.

De to komikerne prater uten stans om helter som Monty Python og ler av hverandres vitser og ordspill. Plutselig bryter de ut i sangen «Poisoning Pigeons in the Park», som deres felles helt, den amerikanske satirikeren Tom Lehrer, har laget.

Lars Mjøen har sett Jon Niklas Rønning og Kings of Comedians på scenen flere ganger.

- De har høye ambisjoner, og de har noe Monty Python-aktig over seg, skryter han.

Etter showene har Mjøen tatt seg tid til å skrive lange e-poster til Rønning med råd og innspill.

- Det har vært inspirerende og lærerikt å høre hva Lars mener om humoren vår, forteller Rønning.

I sketsjene til KLM spiller Lars Mjøen vanligvis den alvorlige intervjueren eller programlederen.

- Jeg er «the straight man» som serverer poengene som Knut (Lystad) og Trond (Kirkvaag) spiller videre på. Du kan si at jeg er målmannen, Knut sentrer videre til Trond, som skårer mål.

- En slik rolle føler jeg også at jeg har i «ØstBye & Rønning», forklarer Rønning.

Anstendighet

I sommershowet «ØstBye & Rønning» går Rønning og hans partnere Anders Bye og Paul Håvard Østby gjennom hele den norske humorhistorien på ti minutter. Blant annet får publikum se en parodi på Knut Lystad og Mjøens radioprogram «Bedre sent enn alvor».

- Det store spørsmålet i debatten om humoren er om den norske humoren i dag går for langt. I vårt show gir Gud og Jesus oss svaret på hva den ekte, sanne humoren er, sier Rønning.

Dette er Mjøens svar på det store spørsmålet:

- Anstendighet er nøkkelordet. En komiker skal sparke oppover, ikke nedover. Jeg synes ikke det er morsomt når komikerne lager humor på for eksempel kjente personers fedme. Det er rett og slett uthenging.

Rønning nikker.

- Jeg synes humor skal gjøre narr av selvhøytidelige folk.

Flytter grenser

- Er det viktig at humoren flytter grenser, Lars Mjøen?

- I 1976, da vi startet, var det det. Vi klarte til og med å skape debatt i Stortinget med våre sprell. Nå synes jeg ikke det er passende at jeg som 57-åring lager parodier på samfunnet. Det tilhører ungdommen, sier Mjøen og ser bort på sin 34 år yngre kollega.

Rønning mener det ikke bør være noe generasjonsskille når det handler om humor.

- Det er jeg ikke enig i. Ikke all humor går rett hjem i alle generasjoner, mener Mjøen.

En av de mange gledene ved å være komiker er at de fleste nordmenn er interessert i jobben din, kan Mjøen fortelle.

- Alle er eksperter på humor, sier Rønning.

- Ja, på sin humor, istemmer Mjøen.

Ifølge det unge komedietalentet er humoren i Norge først og fremst figurrettet.

- Det er figuren som er viktigst, så kommer teksten. KLM har bestandig hatt teksten i bunnen, deretter finner de på en figur. Slik jobber jeg også.

- Godt observert. For eksempel er ikke Brødrene Dal-figurene så morsomme i seg selv. Det er mer hva de sier, og at de opplever morsomme ting, som framkaller latteren, sier Mjøen.

Kirkvaag, Lystad og Mjøen holder for tida på å skrive ti episoder til en ny serie om Brødrene Dal.

- Serien skal sendes i 2005, til 100-årsjubileet for Norges selvstendighet, sier Mjøen, og kan fortelle at nettopp Norges selvstendighet er rammen for serien.

- Den serien ser jeg fram til, smiler KLM-fanen.

- Er det mulig at dere kommer til å bruke Rønning i en rolle?

- Det kan skje, sier Mjøen.

Jon Niklas Rønning er fornøyd med tingenes tilstand. Han kan nå leve av humoryrket ved å skrive tekster, og sette opp revyer og standupshow.

- På sikt er målet å komme meg inn i TV-mediet. Fjernsynet er jo alles mål.

- Ja, det sies at evig eies kun det teipte, smiler Lars Mjøen.

FAN: - Det var KLM som fikk meg til å satse på komikeryrket, sier humorstjerneskuddet Jon Niklas Rønning til Lars Mjøen.