Anmeldelse: «Apocalypse Now: Final Cut»

Fremdeles et mesterverk

Francis Ford Coppolas endelige «Apocalypse Now», fra marerittet i Vietnams jungel, har ennå makt til å hypnotisere.

MARERITT: Martin Sheen spiller kaptein Willard, som tekkes dypere og dypere ned i marerittet i Vietnam. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: Det virker nesten bortskjemt. Regissør Francis Ford Coppola har omsider kommet med det han kaller den endelige versjonen av «Apocalypse Now», det drømmeaktige eller marerittaktige eposet fra Vietnam-krigen, førti år etter den opprinnelige premieren, og atten år etter en oppsvulmet Redux-versjon.

Årets premierefilm er lenger enn den første versjonen og kortere enn den andre, men likevel, takk og lov, et udiskutabelt mesterverk.

Hypnotiserende

Kaptein Willard (Martin Sheen) har det ikke så bra i det historien begynner. Han har vært hjemme i USA på permisjon fra krigen, men har oppdaget at han ikke er den samme lenger.

Nå er han tilbake i Vietnam, og får i oppdrag å spore opp den mystiske oberst Kurtz (Marlon Brando), som skal ha brutt med hæren og opprettet sitt eget lille rike dypt inne i jungelen. Reisen for å finne Kurtz er som et fall ned i et kaninhull fra et bekmørkt «Alice i Eventyrland», og løst basert på Joseph Conrads Afrika-roman «Mørkets hjerte». Det er en ekspedisjon vekk fra det som ligner sivilisasjon og ut i et landskap som blir stadig mer farlig og absurd og ubegripelig. Rundt ham går folk sakte fra vettet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer