Fremdeles nifst på vidda

Underholdende og skremmende.

FILM: «Fritt vilt» er blant de store norske filmsuksessene og er sett av over 260 000 nordmenn. At det nå kommer en oppfølger er derfor ingen overraskelse. Det som derimot overrasker er at filmen er blitt såpass vellykket som den er. Spesielt nyskapende er den likevel ikke.

Handlingen begynner der «Fritt vilt» slapp. Vi befinner oss fremdeles i Jotunheimen, men denne gangen i et mer sivilisert område, i en liten bygd ved foten av fjellheimen. Oppsynsmannen Ole (Kim Wifladt) får et tips om en forlatt, nedsnødd bil, og i det han kjører ut for å sjekke hva dette dreier seg om, finner han en forkommen kvinne.

Urovekkende

Historien hun forteller er urovekkende, men bare starten på det marerittet som snart skal utarte seg. Denne gangen på et sykehus.

Mats Stenberg etablerer stemningen tidlig i filmen. Scenen der Jannicke (Ingrid Bolsø Berdal) blir funnet, gir full «frysninger på ryggen»-effekt, og sammen med filmens gode lydarbeid suges man raskt inn historien. Selve nedsablingen begynner etter den pliktmessige introduksjonsrunden. Karakterer skal etableres før de en etter en slaktes på grunn av sine laster. Stenberg er sjangertro og filmen er gjennomarbeidet og godt utført. Den norske naturen viser seg nok en gang som skapt for skrekkfilmens lumskhet og det filmatiske uttrykket blander reklamefilmestetikk med håndholdt grums. Med andre ord, filmen holder det den lover.

Når det er sagt, ener’n var hakket nifsere. Det er en oppfølger vi snakker om, og overraskelsesmomentene blir av den grunn færre. I tillegg er et høyfjellshotell, som ligger langt pokker i vold, et bedre og mer klaustrofobisk rom, enn et sykehus midt i bygda, der politiet aldri er langt unna. Men «Fritt vilt II» holder stand. Og Ingrid Bolsø Berdal skal ha mye av æren.

Skreddersydd

Hadde jeg vært fjorten hadde jeg hengt en plakat av henne på veggen. Innsmurt i blod, med raseri i blikket og hagle i hand viser hun seg som Norges svar på Ellen Ripley (Sigourney Weaver, «Alien»). Rollen som Jannicke er skreddersydd for henne, og hun gir den oppskriftsmessige sjangerfilmen den kvaliteten den trenger.

Fremdeles nifst på vidda