DEBATT

Fremmedfrykt, eliteskepsis og høyrepopulisme

Valgresultatet føyer seg inn i en større europeisk trend.

OSS MOT DEM: Brexit er, i UKIP-leder Nigel Farages ord, en seier for «ordinary, decent people». Det impliseres her et «oss», og med det et enda viktigere «dem», skriver Kristian Torp.  Foto: Ben Cawthra / Sipa / NTB Scanpix
OSS MOT DEM: Brexit er, i UKIP-leder Nigel Farages ord, en seier for «ordinary, decent people». Det impliseres her et «oss», og med det et enda viktigere «dem», skriver Kristian Torp.  Foto: Ben Cawthra / Sipa / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det har ikke vært lett å skille euroskeptisisme fra innvandringsskeptisisme i den politiske opptakten til folkeavstemningen i Storbritannia. Den høyrepopulistiske monopoliseringen av EU-motstand er typisk i europeisk sammenheng: I Frankrike erklærte Nasjonal Fronts Marine Le Pen Brexit for frihetens seier. Det nederlandske Frihetspartiet mener at Storbritannia viser Europa veien mot framtida og friheten. I Danmark er Det Danske Folkepartiet like begeistret som Jobbik er i Ungarn, Sverigedemokraterna er i Sverige, Frihetspartiet er i Østerrike og Det Sveitsiske Folkepartiet er i Sveits. Felles har de alle et ønske om å gjenvinne tapt nasjonal kultur og suverenitet, forkludret av fjerne politiske organer i Brussel.

Det gryende politiske klimaet er i stor grad preget av en sterk skepsis til den politiske makteliten. Folket vet bedre enn sittende regjering og søker ledere som anerkjenner nåværende eliters inkompetanse, så vel som den egentlige folkeviljen. Brexit er, i UKIP-leder Nigel Farages ord, en seier for «ordinary, decent people». Det impliseres her et «oss», og med det et enda viktigere «dem».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer