Fremmedfryktløs i alle taktarter

Spellemannprisvinner Stian Carstensen (42) skulle egentlig bli arkitekt, men glemte hele tida å tegne inn bærebjelker. Det ble det musikk av.

RAILROAD BLUES: Stian Carstensens musikalske verden inneholder mange landskap og få grenser, og han er like hjemme i en banjoakkompagnert railroad blues på Bøn som med trekkspillet i en «umulig» 11/16-dans i Bulgaria. FOTO: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
RAILROAD BLUES: Stian Carstensens musikalske verden inneholder mange landskap og få grenser, og han er like hjemme i en banjoakkompagnert railroad blues på Bøn som med trekkspillet i en «umulig» 11/16-dans i Bulgaria. FOTO: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EIDSVOLL (Dagbladet): Formiddagen forhaster seg ikke på Eidsvoll.Observert fra et vindusbord i Gamle Nebbenes Kafeteria, veikrovesenets ukronte Eidsvollsbygning, fortoner grunnlovsbygda seg like stillferdig og forutsigbar som den stille flytende Vorma.

Men idyllen er skjør.

Skjenk vennlige Vorma en pjolter av smeltevann og nedbør, og hun sveller seg stri og skumskummel og setter hager, veier og kjellere under vann. Og er det ikke Vorma, kan også et annet stedlig uromoment fylle store rom: Stian Carstensen.

DENNE eidsvollsmannens viltre og virtuose utbrudd av skakkrytma trekkspillmoll med Balkan, blues og backbeat i kastene, byger av klåfingra bluegrassbanjo, ømmende steelgitar og lokalforankrede tekster med småbesk ironi kan også sette varige spor i et lokalsamfunn, og erupsjonene inntreffer jevnlig. De kan oppstå i ulike fasonger og med varierende styrkegrad.

Lokalt kan det for eksempel skje i form av geriljabandet Spyttmyra Tjuvjakt & Spellemannslag, der Carstensens dialektbreie verbalforvaltning av frodig heimstadkunnskapsarv etter far og bestefar er en sikker og lattervekkende vinner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer