Fremtidenes feminisme?

Debatten er drepende kjedelig. Kan vi ikke komme oss videre?


BLÅSTRØMPER: Karen Thue (t.v.) og Victoria Wæthing har skrevet bok.
BLÅSTRØMPER: Karen Thue (t.v.) og Victoria Wæthing har skrevet bok. Vis mer
Debattinnlegg

I forbindelse med lanseringen av boken «Blåstrømper - vi er de nye feministene» sier Victoria Wæthing og Karen Thue: «I Norge har det alltid hersket en idé om at feminisme er noe som hører hjemme på venstresiden. Det vil vi gjøre noe med». Dermed er debatten i gang - igjen.

At Aps Jette Christensen, SVs Kirsti Bergstø og Rødts Bjørnar Moxnes forsvarer statsfeminismen er intet nytt. Feminismedebatten stopper ofte opp fordi med borgerlige feminisme er man nødt til å bruke spalteplass på å forsvare sin rett til å komme med nye feministiske ideer. Det er drepende kjedelig. Kan vi ikke komme oss videre?

Så har vi syvende mor i huset, Marie Simonsen, som setter seg avventende på tuen og forsvarer statsfeminismen. Gjennom å bruke en velkjent hersketeknikk, latterliggjøring, skriver hun følgende i sin kommentar på Dagbladet «(…) da de også skulle være blide og sexy.» Når hun reduserer kvinnen til kjønnet sitt på en seksuell måte går hun selv rett i den feministiske fellen. For når benytter man egentlig ordet sexy om menn i politiske nyhetssaker?

Jeg syns ikke forslagene til «De nye Blåfeministene» er oppsiktsvekkende. Den gamle kampen mot statsfeminisme, med nei til kvotering, sexkjøpslov og fedrekvote, er velkjente saker. Blåstrømpenes 10 bud for ny feminisme, er alle bud som er lette å si seg enige med. «Det er vel i hovedsak hva den gamle feminismen har bråket om i alle år», skriver Marie Simonsen, og jeg enig med henne.

Men jeg tror vi har noe å lære av hverandre på tvers av politiske skillelinjer. Jeg beundrer engasjementet til feminister på venstresiden, selv om jeg ikke er enige i alle sakene. Samtidig syns jeg de skal lære av engasjementet høyresiden har hatt for kvinner som mangler helt grunnleggende rettigheter ute i verden. Jeg har dessuten innsett at Marta Breen har rett i at en del reklame er urettferdig mot kvinner, selv om jeg ofte debatterer mot henne. Jeg har innsett at når VG skal intervjue Norges «ukjente maktkvinner», 13. oktober, så handler faktisk mesteparten av intervjuene om hvordan jobben påvirker familielivet.

I desember skal jeg på feministisk homeparty med Gudrun Schyman i Oslo. Jeg er medlem av de største feministiske foraene på Facebook for å lese hva folk flest mener om feminisme, og jeg kommer ikke til å være som Marie Simonsen og stenge alle luker. Fordi jeg ikke tror at man lærer noe ved å sette seg på en tue og lukke ørene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.