Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fri fagbevegelse?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FAGBEVEGELSE: Talsperson Carin Leffer i Fremtiden i våre hender tar i et innlegg søndag 8. juni opp behovet for å sikre en fri fagbevegelse. Dette er et viktig tema. Hun påpeker helt korrekt at organisering av arbeiderne er viktig for å hindre uverdige arbeidsforhold, og at det er et problem at flere land undergraver eller forbyr en fri fagbevegelse, også land der norske selskaper opererer.

Dette er også regjeringen opptatt av. Jeg deltok nylig på den store, årlige arbeidskonferansen til FNs organisasjon for arbeidslivet, ILO.

I mitt innlegg tok jeg nettopp opp nettopp forhandlingsfriheten og retten til kollektive forhandlinger som fundamentale rettigheter av avgjørende betydning for en bærekraftig utvikling. Rapporten som ble lagt fram på konferansen dokumenterer at situasjonen for fagbevegelsen i flere land, for eksempel i Colombia, er hårreisende. Norge støtter derfor helhjertet en ny handlingsplan for å forsterke innsatsen på området.

Norge mener det er avgjørende at ILOs grunnleggende konvensjoner får større betydning for beslutningstakere i politikk og næringsliv. Som følge av dette har regjeringen økt Norges økonomiske bidrag til ILO. Vi bidrar både gjennom vårt medlemsbidrag og til konkrete prosjekter på landnivå.

I mange land er arbeidsmiljølovene gode, men oppfølgingen svikter. Et ytterligere tiltak som vi vil se på, er å styrke arbeidstilsynene i enkelte andre land, for eksempel ved at Arbeidstilsynet i Norge bidrar med sin kompetanse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!