Fri fra TV-ens tyranni

Olav Rokseth (43) har greid det. Fra en tilværelse som misbruker helt til i fjor, er han idag fullstendig befridd fra fjernsynets makt over livet hans. Tør du?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bøkene du skulle lest støver ned i bokhylla. Vennekontakten begrenser seg til det årlige julekortet. Og den eneste tida på døgnet du snakker noenlunde skikkelig med ungene dine er halvtimen mellom Barne-TV og Dagsrevyen.

Tida er inne. Innrøm for deg selv at du har et dop-problem. Du må se tv. Hver dag. Gjerne flere timer om gangen. Kvelden blir liksom ikke helt den samme uten.

Sannheten om deg er like brutal som den er skremmende: Fjernsynet har kontrollen. Den styrer kveldene dine. Du er hekta. Avhengig. Slipper ikke fri, selv om du gjerne vil. Tomhetsfølelsen bare øker i livet ditt. Sløvheten slipper ikke taket.

- TV fylte livet mitt med tomhetsfølelse, sier Olav Rokseth.

GÅR DET AN Å SNAKKE

om TV-titting slik, som et rusproblem på linje med sigarettsug, spillegalskap og pillemisbruk?

- Ja, så definitivt. Akkurat som i andre misbrukersituasjoner trenger også TV-seeren stadig sterkere og større doser for å få det samme kick'et ut av for eksempel voldsfilmer. På sikt kan dette føre til en permanent avhengighet. Det sier medieforsker og førstelektor ved Høgskulen i Volda, Asbjørn Simonnes. Situasjonen for de ca 3,5 milloner nordmenn som hver eneste kveld ser omtrent 2 1/2 time på TV er, ifølge ham, temmelig nedslående:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer