DEBATT

Populisme:

Fri fugl eller høyrepopulist?

En historisk kjent praksis i populistiske ideologier er å sette fingeren på bestemte grupper, og til stadighet advare om hvordan gruppa truer majoritetens velferd, kultur, verdier og levesett.

«HYGGELIGE TALL»: SSB blir beskyldt for å bare gi oss hyggelige tall om arbeidsledigheten blant flere innvandringsgrupper i Norge, deriblant syrere, afghanere, eritreere, somaliere og irakere. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
«HYGGELIGE TALL»: SSB blir beskyldt for å bare gi oss hyggelige tall om arbeidsledigheten blant flere innvandringsgrupper i Norge, deriblant syrere, afghanere, eritreere, somaliere og irakere. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I ei tid da vi skriver altfor mye om altfor mange ting, kan det for dem som vil forstå, lønne seg å lese noe av det som har blitt skrevet før i tiden om oss mennesker og den verden vi lever i.

Jens Bjørneboes dikt, «Ti bud til en ung mann som vil fram i verden» er et relevant eksempel. Diktet er en leksjon om populismens essens; trangen til å bli sett, og veien dit. En ung mann som skal fram i verden, foreslår Bjørneboe, skal ha evne til å vurdere, eller rettere sagt finne ut hva folk flest kjøper, hva de vil høre, for deretter å gi dem det de vil ha.

Trangen til å bli sett og likt, slik Bjørneboe beskriver, er grunnleggende i forståelsen av populistiske ideologier. En historisk kjent praksis i populistiske ideologier er å sette fingeren på bestemte grupper, og til stadighet advare om hvordan gruppa truer majoritetens velferd, kultur, verdier og levesett. De vi populært kaller innvandrere, nærmere bestemt befolkning fra fattige og politisk ustabile verdensstrøk, utgjør en slik gruppe.

Vi er alle godt kjent med elementer fra det norske politiske landskapet som i flere tiår har advart oss mot innvandrere. Innvandrere med potensiell evne til å ødelegge alt det gode som er historisk bygd i dette tilnærmet perfekte landet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer