Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fri oss fra juristene

IKKE ALLE TYVERIER

omfattes av Straffeloven. De to advokatene hos Bull & Co, Kristine M. Madsen og Irina Eidsvold Tøien, bruker en hel kronikk i Dagbladet til å demonstrere at de ikke ser forskjell på en bokanmeldelse og en politianmeldelse. Jeg har i min kritikk av Arnt Stefansens bok om Spania påvist at den eneste lesbare delen av boken er en lett omskrivning av den amerikanske historikeren og journalisten Mark Williams' «The Story of Spain». For å gi leserne anledning til å dømme selv, har jeg på aftenbladet.no lagt ut 14 avsnitt fra begge bøkene som dokumenterer min påstand. Jeg kunne uten problemer laget 54 slike sammenstillinger, eller flere.

De to advokatene burde kanskje opplyst at de er knyttet til det firmaet som Gyldendal har brukt for å slippe mest mulig skadefritt fra tilsvarende beskyldninger mot norgeshistorien til Karsten Alnæs. Da ville leserne lettere forstå hvorfor de så ivrig forsvarer forlag og forfattere som gjør seg fete på andres arbeid. Kronikken ender faktisk med en påstand om at de historikerne som føler seg bestjålet av Alnæs burde være takknemlige for at Gyldendal har spredt deres forskning til et større publikum. Det er slike råd man får hvis man bare velger de dyreste juristene.

MITT ANLIGGENDE

er imidlertid noe de skriver innledningsvis: «Debatten er preget av at kritikerne har manglende forståelse for det rettslige landskapet de beveger seg inn i». Jeg har slett ikke beveget meg inn i noe rettslig landskap. Min hensikt er ikke å få Arnt Stefansen tiltalt og tatt i forvaring, men å gjøre Aftenbladets lesere oppmerksomme at denne boken, den har ikke Stefansen skrevet helt selv. Jeg antar at en slik påvisning, når den er tilstrekkelig dokumentert, gjør noe med Stefansens omdømme som journalist og forfatter. Påvirkning av renommeet er en konsekvens av all kunstkritikk. Forsøket på å flytte en slik, klassisk, kulturdebatt inn i et «rettslig landskap» må blankt avvises. Hadde det ikke vært for at Oslo politikammer antakelig ville beslaglagt Dagbladet, slik de stengte nettstedet til Gatas Parlament, ville jeg sluttet meg til William Shakespeares ord: «The first thing we do, let's kill all the lawyers» (og såvidt jeg vet, er dette noe Shakespeare har funnet på selv, han har det ikke fra Arnt Stefansen).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media