Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fri oss fra kvinneundertrykkende urkvinnehauker

Hvorfor skal det gjøre vondt å være kvinne?

 En norsk undersøkelse  viser at kvinner som sliter med å få til ammingen har fire ganger så høy risiko for å være blant dem som blir rammet av en fødselsdepresjon. (bildet er et illustrasjonsfoto)
En norsk undersøkelse viser at kvinner som sliter med å få til ammingen har fire ganger så høy risiko for å være blant dem som blir rammet av en fødselsdepresjon. (bildet er et illustrasjonsfoto) Vis mer
Meninger

«Vi (kvinner) har alle fødekraften i oss, og det er ingen grunn til å tror du ikke kan føde uten smertestillende», kunne vi høre jordmor på Frogner Bippi Trovik uttale til NRK. «Noen vil tidlig ut i jobb, og slutter med amming fordi det er praktisk for dem selv» konkluderte Gro Nylander med, ifm. en svakt synkende ammeprosent.

Takk til professor ved Oslo universitetssykehus Leiv Arne Rosseland, som slår et slag for avliving av mytene om negative effekter ved bruk av epidural. «Det er vanskelig å forstå at det å føde med smerte skal være et gode i seg selv», sier han.

Ja virkelig, hva er dette med hangen til å omfavne smerten, til å hente fram urkvinnen? «Urkvinnen» dør gjerne, hun, under fødsel. På verdensbasis dør 1000 kvinner, hver dag. De fleste fødsler i Norge er ikke risikofødsler, men for mange er en fødsel en ekstremt smertefull og dramatisk opplevelse. Smerten og dramatikken kan reduseres, med lav risikograd, også tillater en jordmor, eksperten, seg å fraråde lindringen?

«Kvinner som har opplevd fødselen som svært smertefull og traumatisk velger i økende grad keisersnitt neste gang, med depresjon etter fødsel som begrunnelse» ifølge Rosseland. Med andre ord: hun klarte seg uten smertelindring, men hadde et helvete etterpå. Når hun skulle ta seg av det nyfødte barnet. Hun lette kanskje ikke godt nok etter fødekraften sin, Trovik?

Den samme naturlighetsfanatismen er å finne når det kommer til amming, på tross av at norsk undersøkelse viser at kvinner som sliter med å få til ammingen har fire ganger så høy risiko for å være blant dem som blir rammet av en fødselsdepresjon.

Jeg tror mange med meg vil beskrive det å få barn som av de mest skjellsettende opplevelsene i livet. Lite annet er så fysisk og følelsesmessig sterkt. Sjeldent er en så sårbar. I sammenhengen psykisk helse, likestilling og samfunnsøkonomi, bidrar ikke urkvinnehaukene i riktig retning.