Fri oss fra teorien!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Til alle tider og i alle kulturer, selv de fattigste, har menneskene brukt mye tid og ressurser på kunst. Kunsten taler tydeligvis til noe universelt menneskelig. Det er derfor et paradoks at vi i dag, i historiens rikeste samfunn, opplever at så mange har et fremmedgjort forhold til kunsten i sin samtid. Selv etter flere tiår med sosialdemokratisk kulturpolitikk og utdanningseksplosjon er kunst et elitefenomen. (Med mindre man omdefinerer alt til kunst).

For noen er dette ok, fordi kunsten skal være for eliten. Den er, som den franske sosiologen Pierre Bourdieu sier, en måte å skille klinten fra hveten på, en inngangsbillett til det gode selskap. Men dersom det er slik at kunsten taler til universelle behov – noe de som har jobbet med kunst og barn, og kunst i fengsler, kan bevitne – er det noe alvorlig galt et sted. Det mest lettvinte er å skylde på folket selv, eller underholdningsindustrien, men hva om problemet stikker dypere, i kunstens og den vestlige kulturens selvforståelse?

Tidligere var det kunstnerne selv som kjempet gjennom nye uttrykksformer. Impresjonismen og kubismen var det kunstnerne selv som utviklet, ikke teoretikerne. Men fra 1964, da kunstkritikeren Arthur Danto besøkte en Andy Warhol-utstilling og skrev en artikkel der han redefinerte «kunst» til å være det teoretikerne til enhver tid godkjenner som kunst, er det teorien som har tatt styringen over kunsten. I dag kommer teorien først, så kunsten. Dette gjelder både kunstutdanningen, og store kunstsatsinger – som for eksempel «Kunstneriske Forstyrrelser» i Nordland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer