Anmeldelse: Frida Ånnevik - «Andre sanger»

Frida gjør Spice Girls bedre

Gjør andres sanger til sine.

ENGELSK PÅ NORSK: Frida Ånnevik har gjendiktet blant andre Joni Mitchell og Spice Girls til norsk - og kommer ifølge vår anmelder svært godt ut av det. I dag, fredag, reiser hun på norgesturné, og over nyttår skal hun tolke andres sanger i «Hver gang vi møtes» på TV 2. Foto: Anne Valeur
ENGELSK PÅ NORSK: Frida Ånnevik har gjendiktet blant andre Joni Mitchell og Spice Girls til norsk - og kommer ifølge vår anmelder svært godt ut av det. I dag, fredag, reiser hun på norgesturné, og over nyttår skal hun tolke andres sanger i «Hver gang vi møtes» på TV 2. Foto: Anne ValeurVis mer

ALBUM: Frida Ånnevik har sakte, men sikkert opparbeidet seg en posisjon som en av våre fremste artister, med flere gode album bak seg som sanger og låtskriver før hun nå har valgt å tolke andres sanger.

«Andre sanger»

Frida Ånnevik

5 1 6

Viser

2019
Plateselskap:

Grappa Musikkforlag

«Overbeviser også med andres sanger.»
Se alle anmeldelser

Stort spenn

Det er ganske forskjellige album, fra visedebuten «Synlige hjerteslag» (2010), via en overraskende vri med synthbaserte «Ville ord» (2013) til samarbeidet med jazzgruppa In The Country («Skogenes sang» i 2014) og søsterplatene «Flyge fra» (2016) og «Her bor» (2017). Nesten alle er belønnet med en eller flere Spellemannpriser.

Nå gjør hun en karrierevri, og har gjendiktet åtte sanger i tillegg til egne tolkninger av Marius Müller («Den du veit») og Alf Prøysen og Finn Ludt («Lille måltrost»). Også disse klarer hun å gi nytt liv.

Gripende

Kanskje fikk hun et lite spark bak da hun var med i TV 2-nyskapningen «Århundrets stemme». Konkurransen ble kanskje ingen stor suksess, men den ga oss ett av fjorårets store musikalske tv-øyeblikk da Frida Ånnevik tolket Janis Ians «At Seventeen» i norsk språkdrakt.

Frida var den artisten som gjorde mest ut av konkurransen gjennom sine gjendiktninger, men røyk ut i semifinalen. Om du ikke husker andre tolkninger, så ble hennes «Søtten år» stående - en gripende og personlig versjon, på norsk, av en av de flotteste sangene som er skrevet om ung usikkerhet og følelsen av utilstrekkelighet. Det er bare å bøye seg i støvet for tekstlinjer som denne: «Jeg fikk aldri lapp i smug / eller, det var en, men det var jug». Så mye sårere enn dette blir det ikke. Også Astrid S-hiten «Think Before I Talk» fikk norsk tekst i konkurransen og endte opp som «Tenkt meg om».

Ti andre sanger

Nå er disse to av ti låter på «Andre sanger». Og - begge er høydepunkter her, sjøl om mange andre låter også fortjener vår fulle oppmerksomhet. Hun har valgt dem med omhu, og hun gjør fine ting med dem. Det er en klisje, men hun gjør dem virkelig til sine egne.

Joni

Det er for eksempel ikke vanskelig å høre at Frida, i likhet med en drøss andre kvinnelige artister, har et sterkt forhold til Joni Mitchell, Hun har valgt å gjøre to låter av sin store inspirasjonskilde, «Both Sides Now» («En og annen») og «River». Særlig sistnevnte, «Elv» på norsk, er et høydepunkt i et nedstrippet arrangement med piano, akustisk gitar og en velplassert synth i tillegg til Fridas lune vokal (pluss akustisk gitar, omnichord og synth).

Honnør også til Fridas medprodusent Øyvind Røsrud (programmering og synthbass), samt hovedmusikerne Andreas Stensland Løwe (piano og synth) og Haldor Røyne (gitarer), som alle omsetter hennes tanker til stor låtkunst gjennom sitt spill og sine arrangementer.

Alicia Keys på norsk

«In Common» er blitt til «Henger sammen», her i albumets mest «moderne» arrangement - litt i stil med opphavskvinnen Alicia Keys. Her er også Björks «Unravel» (en jazzinspirert «Ny tråd»), mens «Say You'll Be There» blir til «Det jeg vil ha (fra deg)». Det er ganske vanskelig å se for seg (og høre) at det er Spice Girls-jentene sjøl som er opphavet til denne låten, som her framstår som en myk og varm kjærlighetssang. Et godt eksempel på at en høyst medioker låt kan løftes i det rette arrangementet og faktisk bety noe.

Evergreen

Albumet åpner dessuten, kanskje litt overraskende, med det som må regnes som en slags evergreen, «You Must Believe In Spring» («Du må tror på vår») - her i en nedstrippet norsk versjon.

Frida sjøl står, som på resten av albumet, bak gjendiktningen. Det gjør hun på imponerende vis.

Og - sjekk det herlige coverbildet!

Turné

Over nyttår er Frida Ånnevik en av sju artister i 2019-sesongen av «Hver gang vi møtes» på TV 2. Men først kan hun oppleves rundt omkring i Norge de nærmeste ukene med start på Underlig i Bergen i kveld (fredag 13. september) og Café Skuret i Trondheim lørdag 14. september.