Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV 2: «Århundrets stemme»

Frida ute av «Århundrets stemme»

Det blir en ren mannefinale i TV 2-konkurransen neste lørdag. Vi anmeldte låt for låt i kveldens semifinale.

UTE: : Frida Ånnevik ble slått ut i semfinalen i «Århundrets stemme», og får en trøsteklem av Eirik Søfteland. Han og Elg møtes til finale neste lørdag. Alle foto: Thomas Reisæter / TV2
UTE: : Frida Ånnevik ble slått ut i semfinalen i «Århundrets stemme», og får en trøsteklem av Eirik Søfteland. Han og Elg møtes til finale neste lørdag. Alle foto: Thomas Reisæter / TV2 Vis mer

TV: TV 2-konkurransen som favner over ti tiår med hits drar seg mot slutten. I kveld sang de tre gjenværende artistene to låter hver, fra 20-tallet og fra i fjor. Her er Dagbladets vurdering av tolkningene:

Frida Ånnevik: «Nobody Knows When Your Down and Out»

Bessie Smith ble kalt «The Empress of the Blues», men ga bare ut musikk i noen år fram til 1933. Fire år seinere døde hun i en biluykke i Clarksdale, Mississippi - kjent som bluesens fødeby.

image: Frida ute av «Århundrets stemme»

Frida har valgt hennes kanskje mest kjente låt, en sang mange sikkert har hørt med Eric Clapton. Den reflekterer det tøffe livet for fattigfolk. Og - rett etter utgivelsen kom krakket. Her er det rom for mye følelser, og Frida formidler dette fint - sjøl om hun også har en kjølighet i stemmen. Denne låten er en slags miks av jazz og blues. Frida bruker stemmen helt riktig, og heldigvis treffer hun tonen mye bedre enn i potpurriet som åpnet sendinga.

Eirik Søfteland: «Singin' in the Rain»

Denne ble kjent gjennom filmen med samme tittel fra 1952, regnet som verdens beste musikal på film, men den ble skrevet allerede I 1927.

image: Frida ute av «Århundrets stemme»

Den huskes like mye for Gene Kellys dansing og stepping, og Eirik har selvfølgelig lært seg å steppe. Han synger som vanlig upåklagelig, likevel kunne han kanskje gjort enda mer ut av denne.

Med originalen i bakhodet, blir dette litt for stillestående. Men pen i tøyet, altså!

Øivind «Elg» Elgenes: «Lykkeliten»

Et mildt sagt overraskende valg fra Elg, men ikke desto mindre interessant. Claus Frimann Clasen (1894-1970), også kalt Lyktemanden, var en svært produktiv visedikter, underholder og moromann i radioens barndom.

image: Frida ute av «Århundrets stemme»

Wenche Myhre ga ut «Lykkeliten» på ei barneplate i 1976. 42 år seinere velger Elg en nedstrippet versjon, attpåtil på bokmål (!). Det låter veldig fint, og det er ingen tijng å si på framførelsen. Jeg har vel knapt hørt Elg mer forsiktig og nedpå enn dette, Men dermed føles det også litt lettvint. Jeg hadde gjerne hørt denne i et mer kreativt arrangement som utfordret noe mer.

Eirik Søfteland: «Don't Kill My Vibe»

Fjorårets store hit fra Sigrid er et både interessant og dristig valg av Eirik, men han har jo vist seg som en som liker utfordringer. Men klarer han å tilføre den samme kraften og energien som Sigrid?

image: Frida ute av «Århundrets stemme»

Vel, han tar ikke mange sjanser i sitt siste bidrag før en eventuell finale. Han framfører sangen omtrent som Sigrid gjør det, men tilfører også en maskulin touch. Men han skal ha for den høye fallhøyden her, og avslutningen sitter spesielt bra. En god søknad på en finaleplass, dette.

Øivind Elgenes: «Sorry Not Sorry»

Forrige lørdag var det Lady Gaga, i kveld er det en annen «syngedame» fra USA som tolkes av Elg. Og - fallhøyden er enda større enn hos Eirik.

image: Frida ute av «Århundrets stemme»

Demi Lovato (25) er både skuespiller og artist med flere hits bak seg. Hvorfor Elg har valgt henne - og denne låten - er fortsatt litt uklart, men han gjør ihvertfall maks ut av den. Han får brukt den energien som var fraværende i «Lykkeliten», og det er her han bør være. Elg går høyt, han er kontrollert og han blir sliten!

«Gammel musikk pakket inn på en ny måte», sier Elg om mange av nåtidas låter. Denne pakket han inn fint!

Frida Ånnevik: «Think Before I Talk»

Frida har igjen gått ett skritt videre – og oversatt låten til Astrid S til norsk og kalt den «Tenkt meg om». En flott oversettelse - igjen. Frida har løst gåten i dette programmet. Hun har stort sett unngått karaoke-følelsen og i stedet gjort den på sin egen måte.

image: Frida ute av «Århundrets stemme»

I motsetning til Frida er Astrid S en typisk «singelartist», med bare ett minialbum bak seg. Like fullt er Astrid Smeplass en av få som har fått et gjennombrudd – også internasjonalt - etter norske «Idol». Frida har sterke følelser for låten, og hun beholder kjernen i den. Hun synger langt på vei på samme måte som Astrid, litt stakkato, og treffer tonen hele veien. Det har ikke vært en selvfølge under denne konkurransen. En flott avslutning på seimifinalen!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media