Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fridas «mamma» lager film igjen

I fjor høst mistet Torun Lian (39) sin eneste sønn i en trafikkulykke. Nå lager hun barnefilm om sorg, savn og tidlig død. - En utrolig viktig film for meg å lage, sier Lian, som i sin tid skapte Frida-figuren.

Denne uka ble «Bare skyer beveger stjernene», som Lians nye film skal hete, tildelt 250 000 kroner i støtte av Audiovisuelt Produksjonsfond.

- Livet mitt har vært ganske vanvittig det siste året, men nå begynner jeg å bli klar for å jobbe igjen, sier Lian.

Frida

Det var Lian som i sin tid skrev manusene til Berit Nesheims Frida-filmer. Nå er Frida lagt på hylla.

I årene etter Frida har Lian skrevet to teaterstykker og en barnebok, den sistnevnte med tittelen «Bare skyer beveger stjernene» (1994). I boka møter vi elleve år gamle Maria som har mistet lillebroren sin. Hennes sorg står sentralt i filmen. Vi møter også Marias mor som blir helt syk av sorg og savn. Lian så for seg at dette kunne utgjøre et godt filmmanus. Samme året som boka ble gitt ut, utarbeidet hun et manus.

Sønnen døde

I fjor høst skjedde så det tragiske. Sønnen Mathias ble drept i en bilulykke. Siden den gang har ikke Lian skrevet et ord.

- Nå har jeg imidlertid bestemt meg for å oppta arbeidet igjen. Sakte, men sikkert skal filmen «Bare skyer beveger stjernene» bli til. Som du sikkert skjønner, er dette en ytterst viktig film for meg å lage. På grunn av innholdet blir det veldig spesielt å lage den, forklarer Lian.

Planen er å bruke sommeren til å finne passende innspillingssteder. Deretter skal Lian finne fram til to elleveåringer som kan passe inn i hovedrollene. Innspilling finner sted neste sommer. Sannsynlig premieretidspunkt blir våren 1998.

Gleder seg

Torun Lian legger ikke skjul på at hun gleder seg til å lage filmen. - På Frida-filmene var det Berit Nesheim som sto for regien. Nå har jeg valgt å regissere selv, og jeg er selvsagt fryktelig spent på hvordan det vil gå, sier Lian.

- Etter det som har skjedd meg, tror jeg «Bare skyer beveger stjernene» er et riktig prosjekt å jobbe med. Det fine med film er at man jobber sammen med andre mennesker, i motsetning til det å skrive bøker som gjerne er veldig ensomt, sier Torun Lian.

Filmkameratene med Jon Jakobsen («Veiviseren») i spissen er produsent for «Bare skyer beveger stjernene».