Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fridtjof Nansen i britisk stykke

«Fram» har premiere på National Theatre i kveld.

(Dagbladet.no): I kveld har den anerkjente britiske teaterforfatteren Tony Harrisons stykke «Fram» premiere ved National Theatre i London.

«Fram» bruker den norske polfareren Fridtjof Nansen og ekspedisjonen hans som bakteppe for å komme inn på livets store spørsmål, som for eksempel menneskesjelen, hva som gjør livet verdt å leve og kunstens rolle i det hele.

- Han var pen utenom det vanlige, forsker, kunstner, en eventyrer som aldri ble tilfredsstilt og den første som brukte kjendisstatusen til veldedighetsarbeid, sier Harrison til nettutgaven av magasinet Intelligent Life om hva som først fenget ham ved Nansen.

I samme sovepose

Sentralt i stykket er forholdet mellom Nansen og hans suicidale kompanjong Hjalmar Johansen.

Det var kjent at de to ikke kunne utstå hverandre, men for å overleve i Arktis måtte Nansen og Johansen legge uenighetene til side og blant annet dele sovepose.

- Hele ekspedisjonen har mange likhetstrekk med min favorittsjanger, gresk tragedie, det er mørkt og dystert, forteller Harrison i en av bakomvideoene på National Theatres hjemmesider.

I likhet med Harrisons øvrige produksjon er hele «Fram» skrevet i verseform.

ENSOMME I ISØDET: Fridtjof Nansen (Jasper Britton, til høyre) og hans kompanjong Hjalmar Johansen (Mark Addy) måtte blant annet dele sovepose i arktis. Foto: NOBBY CLARK
ENSOMME I ISØDET: Fridtjof Nansen (Jasper Britton, til høyre) og hans kompanjong Hjalmar Johansen (Mark Addy) måtte blant annet dele sovepose i arktis. Foto: NOBBY CLARK Vis mer

- Jeg ser alltid til folk utenfor kunstverdenen for å finne noen som liker poesi. Nansen likte å sitere dikt og elsket sagaene, kommenterer Harrison i en annen video.

Dyster filantrop

Det er likevel det humanitære arbeidet til Nansen som får mest oppmerksomhet i stykket.

Fridtjof Nansen var Folkeforbundets første høykommisær for flyktninger. Gjennom sitt verv organiserte han nødhjelp til russerne, hjalp de fordrevne etter krigen mellom Tyrkia og Hellas, og lanserte Nansenpasset for statsløse flyktninger.

For dette arbeidet ble han belønnet med Nobels fredspris i 1922.

Men selv om Nansen jobbet for å bedre flyktningers kår, hadde han dystre framtidsvisjoner.

Ifølge Harrison var den tidligere polfarerens tragedie at da han begynte å gi etter for nøden, fant han ut at den bare vokser og aldri kan stilles.

- Dette er ikke et håpefullt stykke, nei. Nansen skrev en gang at verden vil ende i is. I stykket lar jeg Nansens visjon skje; et isfjell svelger Westminster Abbey. Det er ganske spektakulært, røper Harrison i intervjuet med Intelligent Life.

image: Fridtjof Nansen i britisk stykke
FRIDTJOF NANSEN: Polfarer, forsker, filantrof og Nobelprisvinner.
FØR PREMIEREN: Tony Harrison under prøvene til stykket «Fram».
«FRAMOVER!» Jasper Britton (Fridtjof Nansen) og Mark Addy (Hjalmar Johansen) på scenen.
503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media