Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Frie fugler i flukten

Team Hegdal og Pocket Corner flyr fritt og høyt, og fra New York sender Hazmat Modine amerikansk verdensmusikk tilbake til verden.

MOLDEKLARE:  Det newyorkske verdensmusikkfenomenet Hazmat Modine kommer til Moldejazz i juli med frontmennene Wade Schuman (midten) og Bill Barrett i spissen. Foto: Hjemmeside/Purgar Peter
MOLDEKLARE: Det newyorkske verdensmusikkfenomenet Hazmat Modine kommer til Moldejazz i juli med frontmennene Wade Schuman (midten) og Bill Barrett i spissen. Foto: Hjemmeside/Purgar Peter Vis mer

ALBUM: Med Ola Kvernberg (fiolin, bassfiolin, bratsj) og Mattias Ståhl (vibrafon) som gjester er Team Hegdal — Eirik Hegdal og André Roligheten (saksofoner, klarinetter); Rune Nergaard (kontrabass); Gard Nilssen (trommer) — sterkt tilbake med «Vol 2», den logisk titulerte oppfølgeren til fjorårets kvartettutgivelse, «Vol 1».

MED unntak for Rolighetens «Weird Daydream» er Hegdal fortsatt låtleverandør, og fortsatt spøker Ornette Colemans melodiske finurligheter i bakgrunnen.

TEAM HEGDAL: Glimrende oppfølger, med utvidet klangpalett.
TEAM HEGDAL: Glimrende oppfølger, med utvidet klangpalett. Vis mer

«Vol 2» står likevel swingende støtt på egne bein der musikerne pumper temaene breddfulle av sydende liv.

Solid, men støvfri tradisjonsforankring i 60-tallets jazzavantgardisme og moderne kollektiv kammermusisering er to av elementene i Team Hegdals uttrykk, der Kvernberg og Ståhls inntreden er så klanglig utvidende og på alle andre måter vellykket at partene gjerne kan overveie en fastere assosiasjonsavtale. Her er det virkelig snakk om vertskap og gjester som kler hverandre, der de i perioder skaper noen av de friskeste og mest komplekse, men samtidig mest utadvendte lydbildene på denne siden av Atomic.

Det skader heller ikke å poengtere at det nok en gang handler om et album som har mange og sterke bånd til fagmiljøet rundt Jazzlinja i Trondheim.

BESETNINGEN er endret mange ganger gjennom de 25 åra som den stavangerbosatte trompeteren Didrik Ingvaldsen har ledet sitt Pocket Corner, men uten at det har svekket denne norske frijazzmerkevarens gode omdømme.

POCKET CORNER: Frijazz med melodiske fortøyninger.
POCKET CORNER: Frijazz med melodiske fortøyninger. Vis mer

Når Ingvaldsen nå nok en gang slipper en ny og offensivt anlagt musikergjeng løs på et knippe av sine egne komposisjoner, denne gang på albumet «Dog & Moon», er han stadig musikkens glødende kjerne med sitt virtuose trompetspill.

Rundt ham skaper altsaksofonist Glenn Brun Henriksen, gitarist Vidar Schanke, kontrabassist Mikaell Olsson og trommeslager Ståle Birkeland den gi-og-ta-omgivelsen som musikkformen krever — en form for frijazz som glir ut og inn av vanlig tonalitet og rytmikk med snertne melodisnutter og jevn puls i dialog med frie forløp. Klangkombinasjonen trompet-altsaks-gitar er effektiv både i unisonspill og (dis) harmonisering, og er sterkt medvirkende i å gjøre «Dog & Moon» til en sprelsk og attraktiv utgivelse i sin sjanger.

DET New York-baserte fenomenet Hazmat Modine, bandet der to munnspillere/sangere fronter et solid lag blåsere, kommer til Moldejazz i år og er ute med sitt andre album, «Cicada», i disse dager.

Fra en drivende bluesåpning beveger bandet seg videre inn i americana med vokalforsterkning fra Natalie Merchant og afrikansk messinghjelp fra Benins Gangbe Brass Band.

HAZMAT MODINE: Sprelsk verdensmusikk fra New York City.
HAZMAT MODINE: Sprelsk verdensmusikk fra New York City. Vis mer

Før ferden ebber ut tre kvarter seinere, har musikken vært innom klezmer, New Orleans-jazz, moderne jazz, r&b, rock, country og omtrent alt mulig annet, inkludert opptak av fugle- og insektlyder samt The Kronos Quartet.

Her er originalmateriale som høres gammelt ut og gamle låter som høres nye ut, og at det hele ikke ramler fra hverandre, men tvert imot blir både underholdende og interessant, skyldes både kvaliteten på musikerhåndverket og sannheten i grunnideen til hovedmann Wade Schuman: At amerikansk musikk er verdensmusikk i kraft av å være så sterkt formet av påvirkningskilder fra hele verden gjennom immigrantene. Hazmat Modine handler om å komme til kjernen av hva som får amerikansk musikk til å funke, og fra klubbscenen i New York er de hemningsløst stilblandende svingningene fra bandet nå i ferd med å spre seg til hele verden.

Eller skal vi kanskje si: Tilbake til hele verden.   

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media