- »Friends» er god seksualundervisning

Vil du gi ungene dine solid og grei sexundervisning? Sett dem foran fjernsynet og la dem se «Venner for livet», anbefaler den amerikanske forskningsstiftelsen Rand Corporation.

Rand, som er en ikke-kommersiell forskningsgruppe, har spurt 500 ungdommer som så en spesiell episode av «Venner for livet» i oktober 2001 om hva de lærte. I denne episoden finner Rachel, spilt av Jennifer Aniston, ut at hun er gravid.

Kjæresten Ross (David Schwimmer) er høylytt forbauset, og påpeker at han brukte kondom. To ganger i episoden, som ble sett av over halvannen million amerikanske tenåringer, faller så en bemerkning om at kondomer bare er 97 prosent sikre.

Seks måneder senere husket de fleste av de spurte at kondomer ble framstilt som litt usikre, og forbausende mange kunne også oppgi det korrekte prosenttallet.

- Vi har alltid visst at tenåringer får nyttig informasjon om sex fra reportasjer og rådgivningsorientert media. Nå kan vi også slå fast at de kan få denne informasjonen fra underholdningsprogrammer også, sier Rebecca Collins, leder for prosjektet, ifølge CNN.

Hun og hennes kolleger mener flere fjernsynsprogrammer myntet på ungdom burde inneholde saklige opplysninger om sex. Det kunne bli et verdifullt bidrag i kampen mot kjønnssykdommer og uønsket graviditet, ifølge Collins.

(NTB og Dagbladet.no)

- SEKSUALUNDERVISER: Friends-stjerne Jennifer Aniston kan lære unge om sex, hevder en amerikansk forskningsstiftelse. Her er hun avbildet under en filmfestival i Hollywod, hvor Aniston ble priset for sin rolle i filmen «Good girl». Foto: REUTERS/SCANPIX
VENNER: Matthew Perry, Jennifer Aniston og Lisa Kudrow kan gi barn god seksualundervisning, ifølge en amerikansk forskningsstiftelse. Foto: AP/SCANPIX