Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Friends»-regissør avslører planen bak Ross og Rachels brudd

Komi-legende åpner opp om hemmelighetene bak «Cheers», «Friends» og «Will & Grace».

EVIG AV OG PÅ: Jennifer Aniston og David Schwimmer spilte ut et turbulent forhold mellom karakterene Rachel og Ross i «Friends». Foto: NTB Scanpix / Corbis
EVIG AV OG PÅ: Jennifer Aniston og David Schwimmer spilte ut et turbulent forhold mellom karakterene Rachel og Ross i «Friends». Foto: NTB Scanpix / Corbis Vis mer

(Dagbladet): Han er ikke et særlig kjent ansikt, men tv-regissør James Burrows har hatt en så sentral rolle i Hollywood at noen av tv-verdenens største stjerner ikke nøler med å stille opp på en hyllest.

Når (nesten) alle stjernene fra komiserier som «Friends»,  «Frasier», «Cheers» og «Will & Grace» gjenforenes på amerikanske tv-skjermer denne helga, er det for å gjøre stas på nettopp Burrows, som har regissert mer enn tusen enkeltepisoder av disse seriene og andre.

I et stort intervju med The Hollywood Reporter letter Burrows nå på sløret om noen av hemmelighetene bak flere av seriene han har jobbet med.

- Måtte bryte «Friends» var gjennom ti sesonger fra 1994 omtrent det mest populære programmet på tv, og Burrows forteller blant annet om hvordan utviklingen i forholdet mellom karakterene Rachel (Jennifer Aniston) og Ross (David Schwimmer) ble lagt opp av folkene bak serien.

Rachel og Ross ble sammen og gjorde det slutt opptil flere ganger i løpet av seriens løp. Mot slutten fikk det evig usikre paret også en datter. I tillegg til å stå bak den aller første episoden av «Friends», regisserte Burrows blant annet episoden der paret tar en skjebnesvanger «pause» i tredje sesong.

BRANSJELEGENDE: James Burrows har stått for regien på mer enn 1000 sitcom-episoder. Foto: NTB Scanpix
BRANSJELEGENDE: James Burrows har stått for regien på mer enn 1000 sitcom-episoder. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Man er nødt til å riste litt i det hele. Hvis de aldri krangler, eller aldri blir sinte på hverandre, har man ikke noe sted å gå videre til, sier Burrows på spørsmål om hvorfor det var viktig å skrive inn et brudd mellom Rachel og Ross.

Regissøren trekker også fram et annet viktig øyeblikk for Rachel og Ross som sitt favorittøyeblikk gjennom hele serien: Mens de to ikke er sammen, kommer vennegjengen over en gammel hjemmevideo der en ung Ross avslører at han gjerne skulle tatt over som Rachels følge på skoleballet.

- For meg er noe av det beste det som skjer etter at de har sett videoen, og Rachel reiser seg og går mot Ross. David Crane lurte på om spaserturen varte for lenge, men det var et flott øyeblikk. Man vet ikke hva hun skal gjøre, og så plutselig kysser hun ham, sier Burrows (Crane er en av medskaperne av serien).

Dette øyeblikket nådde for øvrig ikke helt opp da Dagbladet listet opp ti minneverdige øyeblikk fra serien i forbindelse med 20-årsjubileet.

Andre kandidater Burrows står selv som medskaper på «Cheers», megasuksessen som rullet og gikk fra 1982 til 1993.

Serien gjorde for alvor kjendiser av Ted Danson og motspilleren Shelley Long, men James Burrows avslører at andre var høyaktuelle for rollene. Blant annet ble tidligere New York Giants-spiller Fred Dryer hentet inn til audition for hovedrollen som bartender og tidligere fotballspiller Sam Malone.

- Fred Dryer var en berømt fotballspiller, men Ted og Shelley var åpenbart best egnet til rollene. Dermed ga vi Dryer rollen som en av Sams venner. Jeg ba Ted følge med på Fred, for har var som Sam Malone. En påfugl som alltid pranger med fjærene, sier Burrows.

Den to timer lange spesialepisoden med stjerner fra mange av seriene Burrows jobbet med sendes i USA søndag. Det er uvisst om den blir å se på norsk tv.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram