Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Friends»-scenen som ble fjernet og bannlyst

- Første tv-serie med et lesbisk bryllup.

KONTROVERSIELT: Jane Sibbett og Jessica Hecht (t.h.) spilte Carol og Susan, et lesbisk par som giftet seg foran en prest i en «Friends»-episode i 1996. Hecht kjenner du kanskje igjen fra birollen i sukesserien «Breaking Bad» Foto: NBC / TVNorge
KONTROVERSIELT: Jane Sibbett og Jessica Hecht (t.h.) spilte Carol og Susan, et lesbisk par som giftet seg foran en prest i en «Friends»-episode i 1996. Hecht kjenner du kanskje igjen fra birollen i sukesserien «Breaking Bad» Foto: NBC / TVNorge Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Visste du at flere land nektet å sende en helt spesiell scene fra sesong to av tv-serien «Friends» tilbake i januar 1996?

Serieskaperne ville vise et lesbisk bryllup i episoden «The One With the Lesbian Wedding», men da ble det rabalder, avslører skuespillerne Jane Sibbett og Jessica Hecht i et nytt intervju med ITV, skriver blant annet The Independent.

Ble bråk

De to kvinnene spilte henholdsvis Carol og Susan. Carol var Ross' ekskone og giftet seg med Susan i episoden. Det første landet i verden som likestilte homofilt ekteskap med heterofilt ekteskap var Nederland i april 2001, så reaksjonene lot ikke vente på seg.

DE BESTE «FRIENDS»-ØYEBLIKKENE: I 2014 var det nøyaktig 20 år siden «Friends», eller «Venner for livet» på godt norsk, rullet i gang på amerikanske tv-skjermer. Her er ett av de mest minneverdige klippene fra serien. Video: TVNorge / Warner Vis mer Vis mer

Bryllupsscenen ble bannlyst i flere land og i deler av de amerikanske statene Texas og Ohio, forteller Sibbet og Hecht.

- Det var det første lesbiske bryllupet som noensinne ble vist på tv, og det ble blokket i flere territorier, men det ordnet seg til slutt. Vi fikk masse oppmerksomhet fra pressen på grunn av det, og vant priser for den delen av manuset, sier Sibbett.

Trengte rollemodeller

- Jeg husker at jeg møtte en mann under en prisutdeling, arrangert av en organisasjon som jobbet med homofiles familier. Han sa at hvis han hadde Carol og Susan som rollemodeller da han var ung, hadde han nok ikke forsøkt å ta selvmord så mange ganger, fortsetter Sibbett.

En av «Friends»-skaperne, Marta Kaufman, forteller i et intervju med The Hollywood Reporter at kanalen NBC engasjerte 104 personer til å håndtere telefonstormen de regnet med kom fra territoriene hvor scenen ble vist.

- Da vi gjorde det lesbiske bryllupet var alle veldig oppskjørtet. NBC fryktet en million telefonklager, men de fikk to. En måned seinere kom det noen brev, men ingen ringte, ser Kaufman.

Megasuksess

Det var flere ting som var lite politisk korrekt for kanalene og «sjokkerte» tv-seerne på 90-tallet, forteller underholdningsringreven.

- Vi kunne jo ikke engang si «nipple» (brystvorte) i 1993, så vi endte med å si «nippular».

Humorserien «Friends» («Venner for livet») gikk første gang i 1994, og ble i løpet av ti år enorm. I USA alene så 52,5 millioner mennesker serieavslutningen i 2004.

«FRIENDS»-GJENGEN: David Schwimmer, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Matthew Perry, Matt LeBlanc og Lisa Kudrow ble verdens best betalte tv-fjes i løpet av 90- og tidlig 2000-tallet. Foto: NTB Scanpix
«FRIENDS»-GJENGEN: David Schwimmer, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Matthew Perry, Matt LeBlanc og Lisa Kudrow ble verdens best betalte tv-fjes i løpet av 90- og tidlig 2000-tallet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Serien om vennegjengen i New York, bestående av karakterene Ross Geller, Rachel Green, Monica Geller, Chandler Bing, Joey Tribbiani og Phoebe Buffay, spilt av henholdsvis David Schwimmer, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Matthew Perry, Matt LeBlanc og Lisa Kudrow, ble fast følge for ungdom og unge voksne over hele verden.

Ti mill. per episode

De siste tre sesongene skal skuespillerne ha tjent så mye som én million dollar per episode. I Norge hadde TV 2 premiere på den første episoden av «Friends» i januar 1996. I 2012 solgte TV 2 rettighetene til TVNorge.

Likekjønnet ekteskap skiller seg fra partnerskap. Danskene tillot homofilt partnerskap allerede i 1989, og Norge fulgte etter i 1993.

I Norge ble homofilt ekteskap likestilt med heterofilt ekteskap i 2009, men først i 2017 kunne homofile gifte seg i kirken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!