INSPIRERTE «PARTERAPI»: I nettserien «Web Therapy» spiller «Friends»-skuespiller Lisa Kudrow en psykolog som behandler pasientene sine over nett. Video: Showtime Vis mer

«Web Therapy»

«Friends»-stjernas ukjente serie inspirerte «Parterapi»

Komikeren avslører inspirasjon fra «Phoebe», «Chandler», «Joey» og «Monica».

Siden premieren i september i fjor, har Kevin Vågenes' serie «Parterapi» rukket å bli enormt populær. Ifølge NRK så 900 000 nordmenn serien i løpet av det første året, og Vågenes er blant de nominerte til Dagbladets «Årets navn»-kåring, som deles ut til personer som har preget nyhetsbildet.

Få ble overrasket da Vågenes avslørte at den konfliktsky «Kjell-Simen» og den selvopptatte «Sara Eline» er inspirert av henholdsvis Knut Arild Hareide og bloggeren Sophie Elise.

Han hentet også inspirasjon fra parterapeut og psykolog Catrin Sagen, kjent fra «Gift fra første blikk» på TV Norge, til den lite forståelsesfulle psykologen «Katrine».

Nå avslører han at han også har hentet inspirasjon fra en nettserie med et noe liknende fotmat.

Terapi på tre minutter

- Jeg var veldig fan av et program som het «Web Therapy», som var en nettserie som Lisa Kudrow fra «Friends» lagde, sier Vågenes til Dagbladet.

«Web Therapy» begynte som en nettserie på nettverket LStudio.com i 2008, og ble plukket opp av Showtime i 2011. Lisa Kudrow, kjent som Phoebe Buffay fra sitcomen «Friends», spiller Fiona Wallice, en livstrett psykolog som har skrota 50-minutterstimene med pasientene fordi hun føler det gir dem for mye tid til «å bable om irrelevante ting».

I stedet holder hun økter på tre minutter over webcam, i håp om å gi pasientene en mer konsentrert dose terapi - og slippe å kjede seg.

Store deler av serien består av improvisasjon mellom Kudrow og medskuespillerne.

- Morsomt format

- Hun holder korte Skype-sessions. Hun er litt lei av jobben sin, kommer med kjappe råd og kjeder seg hvis pasientene ikke tar dem til seg med en gang. Jeg syntes den greia var veldig kul, sier Vågenes.

Han diskuterte ideen med Aleksander Herresthal og Marit Støre Valeur i produksjonsselskapet Seefood, og de forelsket seg i det enkle konseptet. Kort tid etter begynte utviklingen av «Parterapi».

- Terapiformen er et morsomt humorformat. Det er veldig gjenkjennelig, for alle har et eller annet de sliter med. Det trenger ikke være alvorlige problemer, og det er en lett ting å lage humor av. Ikke lett, kanskje, men morsomt.

Venner for livet

I «Web Therapy» møter vi også flere av Kudrows «Friends»-kolleger i roller som pasienter. Blant annet figurerer Matthew Perry (Chandler Bing) som en alkoholisert lystløgner, som hevder at han har vært edru i lang tid.

Når Wallice påpeker at pasienten har en bar full av flasker stående rett bak seg, svarer han at det er fordi han «ustanselig blir bedt om å døpe skip».

Karakteren er trolig delvis basert på Perry selv, som slet med rusmisbruk fram til han ble edru i 2001.

På den digitale divanen møter vi også Matt LeBlanc (Joey Tribbiani) og Courteney Cox (Monica Geller), for ikke å snakke om Oscar-vinner Meryl Streep, som spiller en konkurrerende terapeut.

Showtime valgte å avlyse programmet i 2015, og seriens femte og siste sesong ble bare vist på nett. I august i år kom imidlertid den britiske remaken «Hang Ups», med skuespilleren Stephen Mangan i hovedrollen som Dr. Richard Pitt. Blant pasientenes hans finner vi blant annet skuespiller Richard E. Grant, kjent fra «Game of Thrones».