Frifunnet for plagiatanklager

Den kritikerroste forfatteren Merete Morken Andersen ble saksøkt for å ha plagiert et manus hun gjennomgikk som konsulent for Aschehoug. Nå er hun frifunnet.

I tillegg er saksøker dømt til å betale forfatterens saksomkostninger.

– Merete Morken Andersen er veldig glad og lettet, sier Einar Ibenholt, forlagsdirektør i Gyldendal som ga ut Morken Andersens roman «Mandel» i 2005.

Samme år ble romanen gjenstand for et søksmål. En ung kvinne hevdet at Merete Morken Andersen hadde plagiert hennes historie. Saksøkeren hadde sendt et manus til Aschehoug, som Morken Andersen, som den gang var forlagskonsulent, leste og avslo. Ett år seinere hevdet kvinnen at Morken Andersen hadde plagiert det innsendte manuset. Morken Andersen tilbakeviste anklagene på det sterkeste. 

Nå har domstolen gitt henne rett.

– Dommen er intelligent og klokt fundamentert. Det kunne ikke gått annerledes. Det ville skapt uforutsigbare konsekvenser for hele forlagsbransjen, sier Ibenholt.

Han ønsker en generell plagiatdiskusjon velkommen.

– Dette er et uavklart rettsområde. Hvor mye kan man la seg inspirere av et verk uten å begå plagiat? Det gjør ikke noe at sånne saker kommer opp, men i dette tilfellet hadde saksøker en fryktelig dårlig sak, sier Ibenholt.

Han understreker at plagiatanklager kan få store konsekvenser.

RENT MEL I POSEN: Forfatteren Merete Morken Andersen ble anklaget for plagiat. Nå er hun frifunnet. Foto: ANDREA GJESTVANG
RENT MEL I POSEN: Forfatteren Merete Morken Andersen ble anklaget for plagiat. Nå er hun frifunnet. Foto: ANDREA GJESTVANG Vis mer

– Det virker ekstremt ødeleggende på en forfatters karriere hvis man taper en plagiatsak. Bare det å bli anklaget i en plagiatsak, er en stor påkjenning. Anklagene setter troverdigheten på spill, sier Ibenholt.

Han mener det ikke er problematisk å være både forfatter og forlagskonsulent.

– Nei, det tror jeg ikke. Forfattere leser store mengder bøker og forholder seg til stoffet på en profesjonell måte. Det vil ikke være noe forskjell om du er forfatter og redaktør eller bare forfatter, sier Ibenholt.

LES OGSÅ:

Rønnaug Kleiva ble også frikjent i en liknende sak

Terskelen må være svært høy for å felle noen for plagiat, kommenterer Cathrine Krøger

Dagbladet.no/litteratur