Frigjøringens orkester med Charlie Haden vender tilbake

Wandrups utvalgte: Carla Bley har produsert hans siste plate.

DOBBEL HADEN: Den fabelaktige bassisten Charlie Haden (1937.2014) og hans speilbilde fotografert i 1997. Foto: AP/SCANPIX
DOBBEL HADEN: Den fabelaktige bassisten Charlie Haden (1937.2014) og hans speilbilde fotografert i 1997. Foto: AP/SCANPIXVis mer

CD: To år etter at bassisten Charlie Haden (1937-2014) døde, kommer hans siste, musikalske og politiske budskap ut på plate. Haden rakk å spille inn to låter ment for en ny plate med det legendariske prosjektet Liberation Music Orchestra, som han utga fire studioalbum og et livealbum med mens han levde.

Orkesteret ble startet i 1969, som del av motstanden mot den amerikanske krigføringen i Vietnam og Kambodsja. Blant musikerne var Don Cherry på kornett og fløyte, saksofonisten Gato Barbieri, batteristen Paul Motian og flere andre. Arrangør var Carla Bley. På repertoaret sto låter fra den spanske borgerkrigen og egne komposisjoner, blant annet tilegnet Che Guevara.

Som en reaksjon på miljøkrisen blåste Haden nytt liv i LMO. I 2011 gjorde han en liveversjon av Miles Davis’ «Blue In Green» og sin egen «Song For The Whales». Men så ble han for syk. I 2015 supplerte Carla Bley med «Time/Life», som er hennes farvel til Haden, «Silent Spring» fra 60-åra og en låt med tittelen «Utviklingssang», i sin tid skrevet som en protest mot utbygging av elver som Alta, nord i Norge. Steve Swallow spiller bass på disse låtene.

Musikken er nedtonet, elegisk, melankolsk, men full av harmoni, som en dødsmesse over ødeleggelsen av en vakker verden.