Frihet for noen er ufrihet for andre

Den viktigste begrunnelsen for vår restriktive alkoholpolitikk er problemene alkoholbruken påfører tredjepart.

RAMMER BREDT: Alkoholrelaterte problemer er ikke kun knyttet til alkoholikere av typen sliten mann på parkbenk, skriver Gerhardsen.
RAMMER BREDT: Alkoholrelaterte problemer er ikke kun knyttet til alkoholikere av typen sliten mann på parkbenk, skriver Gerhardsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En «alkoholpolitikk som gir frihet til alle», slik FpU-formann Atle Simonsen ønsker seg, vil bidra til økte problemer med alkohol for andre. Om lag 100000 mennesker blir årlig fysisk skadet av full person. Frihet for noen betyr ufrihet for andre.

I innlegget «Pils er ikke narkotika» i Dagbladet 16. august begrunner Simonsen sitt alkoholliberale standpunkt med flere myter og feilaktige påstander:

1. «Norsk alkoholpolitikk har skapt dårlig drikkekultur.» For nesten 200 år siden hadde Norge en ekstremt liberal alkoholpolitikk. Årsaken til at vi gikk bort fra dette og begynte å regulere, var nettopp «dårlig drikkekultur».

2. «De som har problemer med alkohol får tak i alkohol uansett». Forskningen viser at høy pris og redusert tilgjengelighet har minst like stor effekt på stordrikkere som på måteholdne, trolig større. Det ville jo vært underlig om for eksempel en prisøkning på ti prosent ikke har større betydning for dem som bruker 50 000 kroner i året på alkohol enn for dem som bruker 5000.

3. FpU-formannen vil ha «en alkoholpolitikk som gir frihet til alle». Den viktigste begrunnelsen for vår restriktive alkoholpolitikk er problemene alkoholbruken påfører tredjepart. Alkoholrelaterte problemer er ikke kun knyttet til alkoholikere av typen sliten mann på parkbenk. Mange av de 30 000 ruspåvirkede kjøreturene på norske veier hver dag og voldsepisodene som skjer på byen i helgen utføres av folk som selv mener de har et normalt forhold til alkohol.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.