Frihet, likhet og muslimsk brorskap

Religionsfrihet og religionskritikk er bedre enn religionsforbud. Men gudene skal vite at det er komplisert.

OPPLYSNING: Det er kjipt når selverklærte opplysningstilhengere som Walid al-Kubaisi ender med å nøre opp under frykt for det fremmede, i stedet for nettopp å opplyse, skriver kommentator Karianne Bjellås Gilje. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
OPPLYSNING: Det er kjipt når selverklærte opplysningstilhengere som Walid al-Kubaisi ender med å nøre opp under frykt for det fremmede, i stedet for nettopp å opplyse, skriver kommentator Karianne Bjellås Gilje. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Allahu Akbar! Allahu Akbar! Ordene synges ut og gir gjenklang i rommet. Gud er stor!

- Tror du på det du roper, eller? Tiåringen snøfter sarkastisk mot sjuåringen, han som denne adventkvelden forvandler baderommet vårt til rene moskeen.

For å demonstrere at han tror på egne ord, klatrer sjuåringen opp på kanten av badekaret, strekker armen over hodet mitt, og viser at han mener Allah i alle fall rager noen centimeter over moren sin.

- Herregud, sier storesøsteren, og forlater moskébadet.

Lenge før barn i Norge fatter forskjellen på ords bokstavelige og billedlige mening, lærer de i dag bruddstykker om alle verdensreligioner i skolens RLE-fag (religion, livssyn, etikk). Dette faktum fører i alle fall i vår familie til liknende scener som denne på baderommet. Kan hende vår religionsdebatt forsterkes av familiens trosmangfold p.t.: En storesøster som heller lytter til hester enn til guder. En lillebror som er inne i en slags muslimsk fase. To foreldre som har studert seg bort fra tensing-tenårenes «miljøkristendom» (som det ble kalt av motstanderne på åttitallet). Vår sekulære taxisjåfør-morfar med sju års luthersk teologiutdanning i bagasjen. En buddhistisk bonus-mormor. Samt en kristen mormor, bonus-morfar, farmor og farfar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer