Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Frihet og ansvar er rettferdighet

Det er ikke med skatter, avgifter og byråkrati vi skal møte morgendagens utfordringer slik SV ønsker det. Dette dreper initiativ og den sulten som må være tilstede hos alle som skaper noe.

Per Sandberg kritiserer SVs alternative budsjett.  Foto: Marius Fiskum
Per Sandberg kritiserer SVs alternative budsjett. Foto: Marius Fiskum Vis mer
Meninger

SV foreslår lettelser i skatten på alminnelig inntekt for både personer og næring.

Det er i utgangspunktet bra, men når dette kombineres med en generell skatte- og avgiftsøkning på 23 milliarder kroner i forhold til regjeringens budsjett, går vinningen opp i spinningen og mer til.

For hvordan kan det være sosialt og solidarisk at alle, uavhengig av lommebokens størrelse, må betale opp mot 900 kroner dyrere strømregning som følge av en økning i el-avgiften? Eller at alle må betale dyrere bensin, dyrere flyreiser eller en ny grunnavgift på gass for de som bruker det til oppvarming?

Det kan umulig være «sosiale avgifter» når de rammer elementære basis- og forbrukervarer.  

«SV vil fordele godene i samfunnet mer rettferdig, slik at ingen behøver å vokse opp i fattigdom.» Slik innleder SV sitt alternative statsbudsjett hvor økte skatter og avgifter, lite overraskende, er løsningen på alle problemer.

Fattigdommen i Norge er på ingen måte et resultat av skeiv fordeling av samfunnets goder. Likevel definerer SV fattigdom som et fordelingsproblem. Mange mottar i dag en eller flere former for stønader, og mange av disse stønadene blir ofte «krykker» som aldri legges vekk av behagelighetsårsaker. Vi dreper folks motivasjon og insentiv til å gjøre positive forandringer for eget liv når den enkleste vei til inntekt alltid er gjennom ytelser fra staten.

SV bedriver rett å slett opplæring i å gjøre folk hjelpeløse.  

De store og viktige utfordringene landet nå står ovenfor blir ikke tatt på alvor av SV i deres alternative statsbudsjett med denne tankegangen. Det faktum at velferdssamfunnet ikke er bærekraftig med dagens innretting er noe partiet ikke tar inn over seg. At alt for mange innvandrere ikke deltar i arbeidslivet og mottar ytelser på samme nivå eller høyere enn livsviktige arbeidsgrupper i Norge, tar ikke SV innover seg.

Så og si alle sosiale stønader skal økes dersom SV får bestemme.

Selv om vi alle er enige i at det skal være et sikkerhetsnett for de som trenger det, er dette for lengst byttet ut med et puteslott for alt for mange. Flere og flere skal få litt mer for å gjøre ingenting mener SV. Det settes ingen reelle krav til at folk skal måtte ta en viss grad av ansvar for eget liv og egne valg.  

Gjennom SV sitt alternative Statsbudsjettet ønsker de å fjerne alles økonomiske frihet. Hva du faktisk har lagt inn av innsats i ditt virke og hva du har maktet å oppnå med livet ditt, er uvesentlig for SV. Alle skal være like økonomisk sett, mener de. At du har tatt en lang, dyr og vanskelig utdanning, møysommelig bygget opp en karriere og levd økonomisk fornuftig skal straffe seg, mener SV og legger opp til en betydelig økning i formueskatten.  

I tillegg er arveavgiften noe av det første SV vil gjeninnføre om de kommer til makten. Partiet som til stadighet forsøker å gjøre «rettferdighet» til sitt begrep, mener altså at verdiene dine foreldre har slitt i årevis for å opparbeide seg (og allerede skattet betydelig av), ikke skal kunne tilfalle deg før staten tar en atskillig andel. Det mener vi i FrP er selve definisjonen på urettferdighet.  

De ønsker å gjennomføre grep som vil svekke norsk konkurransekraft vesentlig, og samtidig øke de sosiale utgiftene betydelig. De vil som sagt øke den generelle formueskatten, men også innføre en ny progressiv formueskatt med en 0,2 prosent tilleggs-sats fra og med 20 mill. kroner. Olje og gass inntektene vil forsvinne som dugg for solen, enorme mineralforekomster skal vernes for alltid og oppdrettsnæringen skal reduseres mener SV.

SVs politiske tilnærming ville bli en katastrofe og felles sterk fattigdom for alle, ikke bare de som ble fattige under SV i regjering.   De i befolkningen som planlegger for fremtiden, arbeider hardt og sparer møysommelig skal måtte dra en enda større del av lasset for de som velger ikke å gjøre det. Det skal være enklere å være arbeidsledig, enklere å ha mange barn uten å måtte jobbe, enklere å få en bolig man ikke har råd til, enklere å dra på ferie man ikke har spart til, ja rett og slett enklere, bedre og mer behagelig å få ytelser fra staten.

Det er ikke rettferdig, aller minst ovenfor de som må betale for gildet. Og hva med de barn og unge som vokser opp og ser at man ikke behøver å yte for å nyte, hva lærer vi dem?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling