DEBATT

Frihet og ansvar er rettferdighet

Fattigdommen i Norge er på ingen måte et resultat av skeiv fordeling av samfunnets goder.

SV ønsker å fjerne alles økonomiske frihet skriver Per Sandberg. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
SV ønsker å fjerne alles økonomiske frihet skriver Per Sandberg. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke med skatter, avgifter og byråkrati vi skal møte morgendagens utfordringer slik SV vil. Dette dreper initiativ og den sulten som må være tilstede hos alle som skaper noe. Det er først og fremst frihet, forutsigbarhet og trygge rammer som tilrettelegger for innovasjon og skaperglede, og det må vi jobbe videre med å sikre.

SV foreslår lettelser i skatten på alminnelig inntekt for både personer og næring. Det er i utgangspunktet bra, men når dette kombineres med en generell skatte- og avgiftsøkning på 23 milliarder kroner, går vinningen opp i spinningen og mer til. For hvordan kan det være sosialt og solidarisk at alle, uavhengig av lommebokens størrelse, må betale opp mot 900 kroner dyrere strømregning som følge av en økning i el-avgiften? Eller at alle må betale dyrere bensin, dyrere flyreiser eller en ny grunnavgift på gass for de som bruker det til oppvarming?

Fattigdommen i Norge er på ingen måte et resultat av skeiv fordeling av samfunnets goder. Likevel definerer SV fattigdom som et fordelingsproblem. Mange mottar i dag en eller flere former for stønader, og mange av disse stønadene blir ofte «krykker» som aldri legges vekk av behagelighetsårsaker. Vi dreper folks motivasjon og insentiv til å gjøre positive forandringer for eget liv når den enkleste vei til inntekt alltid er gjennom ytelser fra staten. SV bedriver rett og slett opplæring i å gjøre folk hjelpeløse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer