Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Frihet og ansvar er rettferdighet

Fattigdommen i Norge er på ingen måte et resultat av skeiv fordeling av samfunnets goder.

SV ønsker å fjerne alles økonomiske frihet skriver Per Sandberg. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
SV ønsker å fjerne alles økonomiske frihet skriver Per Sandberg. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Debattinnlegg

Det er ikke med skatter, avgifter og byråkrati vi skal møte morgendagens utfordringer slik SV vil. Dette dreper initiativ og den sulten som må være tilstede hos alle som skaper noe. Det er først og fremst frihet, forutsigbarhet og trygge rammer som tilrettelegger for innovasjon og skaperglede, og det må vi jobbe videre med å sikre.

SV foreslår lettelser i skatten på alminnelig inntekt for både personer og næring. Det er i utgangspunktet bra, men når dette kombineres med en generell skatte- og avgiftsøkning på 23 milliarder kroner, går vinningen opp i spinningen og mer til. For hvordan kan det være sosialt og solidarisk at alle, uavhengig av lommebokens størrelse, må betale opp mot 900 kroner dyrere strømregning som følge av en økning i el-avgiften? Eller at alle må betale dyrere bensin, dyrere flyreiser eller en ny grunnavgift på gass for de som bruker det til oppvarming?

Fattigdommen i Norge er på ingen måte et resultat av skeiv fordeling av samfunnets goder. Likevel definerer SV fattigdom som et fordelingsproblem. Mange mottar i dag en eller flere former for stønader, og mange av disse stønadene blir ofte «krykker» som aldri legges vekk av behagelighetsårsaker. Vi dreper folks motivasjon og insentiv til å gjøre positive forandringer for eget liv når den enkleste vei til inntekt alltid er gjennom ytelser fra staten. SV bedriver rett og slett opplæring i å gjøre folk hjelpeløse.

SV ønsker å fjerne alles økonomiske frihet. Hva du faktisk har lagt inn av innsats i ditt virke og hva du har maktet å oppnå med livet ditt, er uvesentlig for SV. Alle skal være like økonomisk sett. At du har tatt en lang, dyr og vanskelig utdanning, møysommelig bygget opp en karriere og levd økonomisk fornuftig skal straffe seg, mener SV og legger opp til en betydelig økning i formueskatten.

De i befolkningen som planlegger for fremtiden, arbeider hardt og sparer møysommelig skal måtte dra en enda større del av lasset for de som velger ikke å gjøre det. Det skal være enklere å være arbeidsledig, enklere å ha mange barn uten å måtte jobbe, enklere å få en bolig man ikke har råd til, enklere å dra på ferie man ikke har spart til, ja rett og slett enklere, bedre og mer behagelig å få ytelser fra staten. Det er ikke rettferdig, aller minst ovenfor de som må betale for gildet. Og hva med de barn og unge som vokser opp og ser at man ikke behøver å yte for å nyte, hva lærer vi dem?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling