Frihet og rettferdighet

Velskrevne og lettleste beretninger fra konsentrasjonsleirfanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Professor Jacob Lothe ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk og doktorgradsstipendiat Anette Storeide har bedt åtte menn om å fortelle fra sine opplevelser i tyske konsentrasjonsleirer under den annen verdenskrig.

Det er Eskild Jensen, Bernt H. Lund, Stig Vanberg, Simon Øvretveit og Arnfinn Midttveit fra Sachsenhausen og Samuel Steinmann, Julius Paltiel og Herman Kahan fra Auschwitz.

Samtalen har ikke vært styrt, men det er brukt en teknikk med å la personene fortelle hva de ville, og være selektive på samme måte som hukommelsen er det.

Det har stor interesse å få tegnet ned nettopp hvordan slike ekstreme erfaringer blir lagret i sinnet, og hva hukommelsen gjør med dem.

Mange sterke utsagn

Samtalene ble tatt opp på lydbånd og video, og er trukket sammen og skrevet ned av redaktørene. De tidligere fangene har lest gjennom og godkjent det skriftlige referatet.

Det er mange sterke utsagn i boka. Alt i den første fortellingen står det at krematoriene i Sachsenhausen ble stormfyrt etter 20. juliattentatet mot Hiltler, og fangene så flammene slå opp av pipa. «Det luktet stekt kjøtt. Vi var ambivalente av lukten til stekt kjøtt: Det luktet godt, men samtidig visste vi hva de brente.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer