Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Frihet og toleranse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

YTRINGSFRIHET: I Dagbladet 27.10.06 irettesetter Svein Tuastad meg for å ville relativisere den liberale retten til frihet i debatten om karrikaturtegningene av Muhammed. Det er noe merkelig, ettersom jeg slo fast hvor radikal individets frihet er i moderne stater og hvor grunnleggende ytringsfriheten er (i Dagbladet 20.10.06.) Jeg påpekte at ingen har rett til ikke å bli harselert med og at bare individet har ubetinget krav på respekt. Videre viste jeg til at endog toleranseprinsippet som ber oss om å tolerere meninger vi ikke er enige i, viste til en delt standard om ikke-diskriminering og gjensidighet.

NÅR BASALE menneskerettigheter positiveres og skal anvendes i konkrete rettstvister, ser vi imidlertid at ulike \'grunnrettigheter\' kan komme til å kollidere. Det er flere gyldige normer som kan komme til anvendelse og disse må da avveies mot hverandre. Her trengs klokskap og her trengs konsekvensvurderinger. I saken om karikaturtegningene kolliderer retten til ytringsfrihet med respekten for religiøse verdier. I den nylig avsagte dommen om Jyllands-Postens rett til å trykke karikaturtegningene, sies det da også klart at denne retten er ubestridelig, men at det ikke var klokt å trykke dem. Menneskerettighetenes moralske patos er sterk, men det må ikke få oss til å glemme at veien til helvete er brolagt med de beste intensjoner.