TAKK?  FpU la ut et bilde på Facebooksiden sin med en takk til flyselskapet Ryanair som dumper prisene sine i sommer, det er det flere som har reagert på.  Foto: Skjermdump fra facebooksiden til FpU.
TAKK? FpU la ut et bilde på Facebooksiden sin med en takk til flyselskapet Ryanair som dumper prisene sine i sommer, det er det flere som har reagert på. Foto: Skjermdump fra facebooksiden til FpU.Vis mer

Frihet til å utnytte mennesker

FpU synes visst at det er helt greit å gamble med folks rettigheter og sikkerhet, så lenge man får billige flybilletter.

Meninger

Fremskrittspartiets Ungdom reklamerer denne helgen for Ryanair og deres måte å drive bedrift på. FpU ignorerer gladelig folks ødelagte rettigheter, så lenge de kan reklamere for billigere reiser. 

Takket være fagforeningene har vi fått bedre lønn, bedre rettigheter på jobb og mer fritid til å reise på ferie. Men noen prøver å ta fra folk rettighetene vi har opparbeidet. Ryanair er dømt gang på gang for å tråkke på ansatte og ta rettigheter og sikkerheten fra oss som reiser. 

Alessandra Cocca er en av dem som tidligere jobbet for Ryanair. Hun jobbet for rundt 10000 kroner i måneden, med lange arbeidsdager og prøvetid på et helt år. Selskapet holdt henne som økonomisk gissel ved å tvinge på henne gjeld for introkurset og Ryanairuniformen hun måtte bære. Selv kaller hun kontrakten for en "slavekontrakt". Kort tid før den ett år lange prøvetiden var over sparket Ryanair Alessandra. Ryanair ønsket å opprettholde slavekontraktene og forsøkte i retten å nekte henne å gå til sak i Norge. Heldigvis tapte Ryanair i norsk høyesterett.
Alessandra er kun en av mange som utnyttes av et selskap som tjener penger på ansattes ulykke. 23,5 millioner mennesker er arbeidsledige i Europa. Etter finanskrisen kan kyniske selskaper som Ryanair utnytte desperate mennesker i tusentall. De bruker bevisst folks ulykke til å presse lønningene og rettighetene nedover. Synes FpU at det er okei med selskaper som ansetter folk i slavekontrakter?
Ryanair nøyer seg heller ikke bare med å tjene penger på ansattes stjålne rettigheter. De tar også fra kundene så ofte de kan. Sommerferien starter for de fleste denne helgen. Heldige nordmenn skal fly til strendene i middelhavet eller enda lengre. Men hvert år får mange feriedrømmen knust. Flyet går ikke når det skal, eller går kanskje ikke i det hele tatt. Da har du rett på erstatning, men flyr du Ryanair må du ofte se langt etter det. Forbrukerombudet laget i 2013 en oversikt over flyselskapene som bryter rettighetene våre når vi reiser. Ryanair er som vanlig mer opptatt av egen vinning enn av å gi folk rettighetene de har krav på. 

Og hva skjer med sikkerheten ombord i et fly som er styrt av ansatte som blir drevet til ytterpunkter? Hvor sikre er folk flest om de flyr med et selskap som gang på gang setter profitt foran mennesker?

Når FpU feirer Ryanair, feirer de også et selskap som bevisst tramper på rettigheter vi har opparbeidet oss over 100 år, både som arbeidstakere og som forbrukere. FpU gir ignoransen et helt nytt ansikt når de velger å klatre over folks rettigheter, feriedrømmer og sikkerhet for å kunne reklamere for billige reiser.
Frihet til å dra på ferie
og se verden er fantastisk. Men den friheten nytes best når den ikke går på bekostning av andre mennesker. 

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.