DEBATT

Corona

Frihet under stort ansvar

Med felles innsats har vi hittil greid å begrense coronasmitten i Norge. Men det er lenge til vi er trygt igjennom. Vi må fortsatt hindre smittespredning. Utfordringen handler om hvordan.

TRENGER FORTSATT OPPSLUTNING: Hittil har vi klart å begrense smitten, og det må vi ta vare på. Jo bedre oppslutning vi fortsatt får om dugnaden, jo større er sjansen for at vi slipper nye dyre og inngripende tiltak, skriver justisminister Monica Mæland som her møter pressen i Bergen i påsken.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
TRENGER FORTSATT OPPSLUTNING: Hittil har vi klart å begrense smitten, og det må vi ta vare på. Jo bedre oppslutning vi fortsatt får om dugnaden, jo større er sjansen for at vi slipper nye dyre og inngripende tiltak, skriver justisminister Monica Mæland som her møter pressen i Bergen i påsken. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Myndighetene, sentralt og lokalt, har alltid et ansvar for å trygge befolkningen. Vi skal ta gode beslutninger som bidrar til trygghet for helse, velferd, økonomi og livskvalitet, både på kort og lang sikt. Noen av virkemidlene er forbud og påbud, lover og reguleringer, bøter og straff. I kampen mot coronasmitte har vi tatt mange inngripende beslutninger, obligatoriske og pålagte for befolkningen.

Likevel, den foreløpige suksessen, den har hele folket del i. Vi har ikke kunnet vedta et lavt smittenivå eller tre smittevernrådene ned over hodet på folk. Det er summen av alles enkeltbidrag som har gjort at Norge foreløpig har sluppet bedre unna enn stort sett alle land vi kan sammenlikne oss med.

Nå er tiden kommet til å støtte oss enda mer på hverandre, i tillit til at de aller fleste har tatt smittevernrådene til seg. Håndvask og hostehygiene, 2-meters avstand og små grupper, dette er atferd som de aller fleste av oss nå lever helt frivillig etter.

Denne type atferd, som gjør at vi ikke smitter hverandre selv om vi er i nærheten av hverandre, blir enda viktigere i tiden framover. For nå skal vi tillate oss å møtes oftere igjen og på flere arenaer. I jobb og skole, i yrker med en-til-en-kontakt, i sosial omgang og andre private sammenhenger, der vil riktig atferd fra enkeltpersoner bli avgjørende for å begrense smitte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer