RØMTE: Stina Brendemo Hagen rømte fra fengsel i Bolivia og går fri og frank rundt i Norge. Er det uproblematisk? 
Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
RØMTE: Stina Brendemo Hagen rømte fra fengsel i Bolivia og går fri og frank rundt i Norge. Er det uproblematisk? Foto: Stian Lysberg Solum/ScanpixVis mer

Frihet uten ansvar

Mandag oppdaget et reportasjeteam fra Dagbladet den kokaindømte Stina Brendemo Hagen (20) på en kafé i Oslo.

Hagen, som kom tilbake til Norge for en snau måned siden etter å ha rømt fra en fengselsdom i Bolivia, ville ikke snakke med avisas medarbeidere.

Det ble lettere å forstå tirsdag da hovedoppslaget i NRK var at TVNorge i neste uke viser den dramatiske flukten. På den måten fikk NRK en nyhet og TVNorge enorm PR for dokumentaren sin.

Jonas Forsang som var med på deler av turen, har tidligere skrevet en reportasje om flukten i det nå nedlagte mannebladet Alfa. Han er også involvert i TVNorge-produksjonen.

Her skal vi få beretningen om ei lyshåret (under flukten mørkhåret) norsk jente som kort etter at hun blir løslatt mot en kausjon på 350 000 kroner rømmer Bolivia etter å ha sonet tre år for å ha deltatt i forsøk på å smugle 22 kilo kokain ut av landet. Ved hjelp av finansiering fra en norsk milliardær, to leiesoldater og en norsk reporter får vi altså se og høre om den dramatiske flukten til Brendemo Hagen og hennes knapt ett år gamle sønn, med fly over Andesfjellene og gjennom Amazonas-jungelen med båt og på moped. Uten norsk pass tar hun seg til Brasil, der hun nektes norsk nødpass, men likevel dukker opp i Norge 24. oktober.

Snakk om spennende historie. Snakk om kvinnelig pågangsmot for å gjennomføre en slik flukt. Og snakk om en mors utrettelige kamp for å få datteren hjem.

Selvfølgelig er det flere menneskelige elementer i denne historien, i hvert fall hvis vi skal tro Brendemo Hagen på at hun ikke ville overlevd to måneder til i Bolivia. Og selvfølgelig er soningsforholdene i dette landet forferdelige sammenliknet med norske fengsler.

Men glemmer vi ikke en ting? Stina Brendemo Hagen er dømt til ti års fengsel i Bolivia sammen med to venninner. To er kommet unna, tilbake sitter Madelaine Rodriguez (25), som ikke er «ekte» norsk og som sannsynligvis må sone hele dommen. Drøye tre uker etter at hun kom til Norge går Brendemo Hagen rundt som en fri kvinne, og det er foreløpig ingenting som tyder på at det vil bli tatt ut tiltale mot henne her hjemme. Nå har riktignok norsk politi informert bolivianske myndigheter om at hun er i Norge, men det kunne de uansett ha lest i avisene. Og en utlevering synes lite trolig fordi det ikke finnes noen utleveringsavtale mellom Norge og Bolivia.

La oss snu denne saken: En narkosmugler fra Bolivia rømmer fra Norge ved hjelp av en milliardær, to leiesoldater og en boliviansk journalist på slep. Hjemme i Bolivia blir det lagd spenningsdokumentar på TV om saken, mens boliviansk påtalemyndighet ikke foretar seg noe. Hva ville norske myndigheter gjort og meningmann i Norge sagt da? «En hån mot rettsstaten», «jævlige utlendinger» og kanskje det som verre er. Det ville blitt et ramaskrik uten ende, og norske medier kunne spre eder og galle over det bolivianske rettssamfunnet.

Vi er oss selv nok her i dette landet, ofte altfor mye. Undertegnede oppfordrer herved TV-seere som skal se TVNorge-dokumentaren til uka om å ha et kritisk blikk på saken og ikke først og fremst se dette som heltmodig innsats, underholdning og spenning.