Friheten betyr alt

Journalister drepes mens de er på jobb, redaktører mottar trusler.

TERRORMÅL: I går ble boka «Taushetens tyranni» av Jyllands-Postens tidligere kulturredaktør Flemming Rose utgitt i Danmark — 5 år etter karikaturstriden.Foto: AP/Scanpix
TERRORMÅL: I går ble boka «Taushetens tyranni» av Jyllands-Postens tidligere kulturredaktør Flemming Rose utgitt i Danmark — 5 år etter karikaturstriden.Foto: AP/ScanpixVis mer

|||KARIKATURSTRIDEN: «Hvor mye er det verdt at vi lever i et samfunn med frihet, der alle kan tenke, tro, mene, tegne og publisere det man vil?», spurte Vebjørn Selbekk i Dagsrevyen denne uken. Jeg ser på min datter: det betyr alt!

Når jeg i dag ser folk vandre på Karl Johans gate i Oslo er det nærmest uvirkelig at det for bare 70 år siden marsjerte tyske soldater her. Enda fjernere er det for min datter når hun peker mot fly at andre løper i redsel bare de hører lyden. Vår frihet og det totale fraværet av denne frykten er vår største luksus. Men tenker vi over det?

Tyskernes okkupasjon av Norge for 70 år siden stilte mennesker overfor et tydelig valg; enten tilpasser du deg eller så kjemper du imot. Enkelte som før okkupasjonen var store i kjeften ble over natta stille som mus. Andre skjønte umiddelbart at tiden var kommet for dem til å ta ansvar. Vi skylder dem alt; vår frihet, vår velstand, vår kunnskap om hva det vil si å ofre seg for andre.

PÅ PIAZZA DI CAMPO DEI FIORI i Roma står statuen av Giordano Bruno og skuler mot Vatikanet. Jeg sto på denne plassen sammen med min datter i sommer, og tenkte «hvilket offer!» Brent levende på bålet av religiøse fanatikere som ikke aksepterte hans tanker. Det er vanskelig å forestille seg at dette livlige torget for noen hundre år siden var et av Vatikanets mest brukte rettersteder.

Ytringsfriheten har vært under press i hele menneskehetens historie. Fanatikere har brukt ulike metoder, og kampen har inntatt ulike former. Det er hver generasjons plikt kontinuerlig å kjempe for å verne denne helt avgjørende friheten.

KURT WESTERGAARD, Kadra Yusuf, Amal Aden, Sara Azmeh Rasmussen, Shabana Rehman Gaarder, Bushra Ishaq, William Nygaard: De har alle fått smake hva fanatisme kan føre til. Det er vårt ansvar å beskytte dem. Hvilken synd begår vi hvis vi sier at det er uklokt av dem å handle som de gjør eller med taushet overlater dem alene mot trusselen?

Over hele verden ser vi at folk dør mens de benytter seg av friheter vi i Norge tar for gitt. Journalister drepes mens de er på jobb, redaktører mottar trusler, kvinner som kjemper for å kunne ta sine egne valg myrdes. Hvilket regime ville vi hatt i Norge, dersom ingen opp gjennom historien hadde våget å stå oppreist mot angrepene på ytringsfriheten?

NYHETEN om at tre menn er arrestert mistenkt for planlegging av terror i og fra Norge ryster oss. Skal det også skje noe her — i verdens fredeligste avkrok på den mest gullforgylte gren man kan tenke seg? Skal vi tilpasse oss og tenke at dette er noe vi bare må leve med, eller skal vi kjempe imot?

VI SKAL KJEMPE. Med det beste vi har: vår frihet, vår motstand mot at det skal være forskjell på folk, vår ytringsfrihet, vår pressefrihet, vår religionsfrihet. Dette er min oppfordring til min egen generasjon, til alle politikere i Norge. Vår frihet betyr alt, derfor må vi også være villige til å gi alt.

For jeg vil at min datter fortsatt skal leve i et samfunn hvor hun er trygg og fri til å si det hun mener.