Frihetens øyeblikk

På papiret høres den kanskje ut som en halvdød idéroman. Men spørsmålet er om ikke Jonathan Franzens nye bok vil komme til å leve evig.

EN SJELDEN FUGL: Norgesaktuelle Jonathan Franzen, hobbyornitolog og samtidskronikør, har gjort det igjen. «Frihet» er en unik roman, setning for setning, skjebne for skjebne, idé for idé. Foto: ØRJAN ELLINGSVÅG
EN SJELDEN FUGL: Norgesaktuelle Jonathan Franzen, hobbyornitolog og samtidskronikør, har gjort det igjen. «Frihet» er en unik roman, setning for setning, skjebne for skjebne, idé for idé. Foto: ØRJAN ELLINGSVÅG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: Det begynner, som seg hør og bør en roman med en spurv på omslaget og en turteldue i epigrafen, med et fugleperspektiv. Fra et allvitende, panoramisk utsiktspunkt risses den svensk-jødiske kjernefamilien Berglunds inntreden i og siden utflagging fra et gentrifiserende nabolag i St. Paul i Minnesota.

Først framstår de som «allerede fullt ut det som i resten av gaten bare befant seg i sin spede begynnelse»; noen få, svimlende sider seinere er de en familie som, spekulerer en nabo, ennå ikke «har funnet ut hvordan det er å leve.»

Midtvestens Tolstoj Dette er noe Jonathan Franzen, med mer hell enn karakterene sine, ganske hvileløst forsøker å finne ut. For sin forrige roman, «Korrigeringer» (2001), førte det til at han ble forstått som fornyer av den klassiske russiske sosiale romanen, bare overført til den kontemporære amerikanske Midtvesten.

Når han i sin nye bok lar Patty, familien Berglunds hjemmeværende matriark, sammenligne sin ektemann med hovedpersonen i Leo Tolstojs «Krig og fred», kan det så klart være en in-joke, men kanskje like mye et signal om at han også denne gang er ute i et Stort Ærend.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer