frihetssymbol

TEL AVIV (Dagbladet): Ungdommen strømmet ut på Rabins plass i Tel Aviv like etter at de siste 12 poengene var avlevert i Birmingham natt til i går.

Det er mer enn tjue år siden Israel sist gikk til topps i konkurransen, og det i seg sjøl var god nok grunn til å feire Dana.Men det var ikke bare derfor det ble fest på Rabins plass.

Dana International (27), som lot verden vente et par drøye minutter før hun rakk å hoppe inn i sin Jean-Paul Gaultier-kjole med ermer av papegøyefjør i alle slags farger, og var klar til å gå på scenen for å synge seierssangen «Diva», er mye mer enn bare en israelsk popsangerinne. Dana er et symbol.

Dana International ble født som gutt og het Yaron, helt til hun etter å ha levd som ulykkelig homse i noen år, fikk utført kjønnsskifteoperasjon i 1992 og tok kunstnernavnet Dana International. Navnet kom fra en sangtekst.

- Vi har vunnet over Beniziri, hylte festkledde unge homser mens de danset i takt med Danas «Diva» på Rabinplassen. Og de ble tiljublet av lesber, biseksuelle og tusenvis av andre unge israelere.

- Avviker

Rabbiner Schlomo Beniziri er medlem av det israelske parlamentet, Knesset, for det ortodokse Shas-partiet, og det var Beniziri som for fem måneder siden forsøkte å forhindre at Dana International skulle få representere Israel i Grand Prix.

- Han er og blir avviker, fastslo Beniziri, før man konfronterte ham med at Dana nå er kvinne, og til og med en populær popsanger.
- Jeg elsker dere! På gjensyn i Jerusalem, ropte Dana til de millioner av tilskuere verden over som jublet for hennes seier. Men så fort hun var på direkten i israelsk TV fra Birmingham, benyttet hun anledningen til å si takk for sist til de ortodokse kreftene i Israel som har kjempet imot henne. Nylig sensurerte også de ortodokse Bat Sheva-balletten bort fra gallaforestillingen i forbindelse med Israels 50-årsjubileum, fordi danserne strippet til de sto igjen i undertøyet.

Kulturkamp

- Gud har vist meg at han elsker meg, og jeg elsker Ham, sa en selvsikker Dana International til intervjueren fra israelsk TV, som var godt fornøyd med svaret.

Men allerede søndag begynte et nytt kapittel i den oppblussende kulturkampen mellom det liberale Israel, som har hovedsete i Tel Aviv, og det ultraortodokse Israel, som er konsentrert i Jerusalem.

- Det er ingen mulighet for at «det» får komme til Jerusalem, sa Jerusalems ortodokse viseborgermester, Haim Miller, i går kveld. Han siktet til at Grand Prix-finalen 1999, etter Danas seier, skal avholdes i Israel.
- Jeg lover dere at «den slags» ikke har noe å gjøre i Den hellige stad, og det kommer ikke til å skje, fastslo Miller.

Jerusalems borgermester, den sekulære Ehud Olmert, derimot, forsøkte i går å dempe Millers vrede.

- Vi gleder oss til å arrangere Melodi Grand Prix i Jerusalem, sa han.

Under jubelen på Rabins plass i Tel Aviv var det allerede natt til søndag en gruppe festkledde transvestitter som foreslo at man heretter skal kalle Danas hjem for «Gaysland», med klar parallell til Elvis Presleys hjem, «Graceland».