DEBATT

«Frihetens mødre»:

Frihetsteori fra Disneyland

Sylvi Listhaug og Frp burde innrømme det som nå blir åpenbart for stadig flere: Det er ikke USA som er Land of the Free, men Norge.

INSPIRERT AV REAGAN OG USA: Sylvi fra Sunnmøre er Stortingets mest amerikanske politiker. Hun poster bilder av amerikanske biler på Facebook og reiser stadig til USA, der hun synes det er «fantastisk» å få posere sammen med en pappfigur av sin favorittpresident: Ronald Reagan, skriver artikkelforfatteren.

Foto: Nina Hansen
INSPIRERT AV REAGAN OG USA: Sylvi fra Sunnmøre er Stortingets mest amerikanske politiker. Hun poster bilder av amerikanske biler på Facebook og reiser stadig til USA, der hun synes det er «fantastisk» å få posere sammen med en pappfigur av sin favorittpresident: Ronald Reagan, skriver artikkelforfatteren. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Sylvi fra Sunnmøre er Stortingets mest amerikanske politiker. Hun poster bilder av amerikanske biler på Facebook og reiser stadig til USA, der hun synes det er «fantastisk» å få posere sammen med en pappfigur av sin favorittpresident: Ronald Reagan.

Reagan gjennomførte i USA det Listhaug drømmer om i Norge. En kraftfull begrensning av «skatter, avgifter og offentlige inngrep», som det heter i programmet til regjeringspartiet som hevder at skatt betyr «ufrihet og bør derfor begrenses i størst mulig grad».

Individets frihet er åpenbart større i USA enn i Norge, hevdet Frp's daværende nestleder Per-Arne Olsen da jeg intervjuet ham for noen år siden, «fordi det klareste eksempelet på ufrihet er graden av beskatning». Det var et enkelt resonnement: «Desto mer du tar av en enkeltinnbyggers egne inntekter, desto mindre muligheter gir du mennesket til selv å bestemme». Men hva om det er frihet vi nordmenn kjøper for de skattepengene?

Mens Norge bygde ut barnehager, valgte Reagan å kutte skattene, særlig for de rike. Mens vi innførte stadig bedre foreldrepermisjoner, klarte den amerikanske høyresiden å kvele framveksten av felles velferdsløsninger. De kalte det frihet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer