KOMMENTARER

Frikjent for blasfemi i 1933 - nå er Arnulf Øverland med i salmeboka

Sammen med Jon Fosse, Erik Bye og Olav H. Hauge.

FORTSATT VANTRO: Arnulf Øverland er kommet med i salmeboka med et dikt han skrev i 1962. Her er han da han samme år holdt en revidert utgave av sitt omstridte foredrag «Kristendommen, den tiende landeplage» for kristne studenter. I 1933 ble Øverland tiltalt for blasfemi, men ble frikjent.                  Foto: Aage Storløkken Aktuell / Scanpix
FORTSATT VANTRO: Arnulf Øverland er kommet med i salmeboka med et dikt han skrev i 1962. Her er han da han samme år holdt en revidert utgave av sitt omstridte foredrag «Kristendommen, den tiende landeplage» for kristne studenter. I 1933 ble Øverland tiltalt for blasfemi, men ble frikjent. Foto: Aage Storløkken Aktuell / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«Gjør døren høy, gjør porten vid.» Slike linjer sto vi ved siden av pultene våre og sang i hine, hårde folkeskoledager. Nå behøver ikke barn pugge salmer lenger, men alle har et forhold til sjangeren, hvor lite religiøse de enn måtte betrakte seg. Vi møter salmer fra vi er små; i hjemmet, i barnehagen, i skolen, i kirken, om ikke annet så på julaften, eller ved dåp, bryllup og begravelser.

Formuleringer fra salmer går inn i språket. Salmeboka er usedvanlig innholdsrik, med løvtynne ark. Sangene har ikke titler, men nummer, som blir hengt opp på kirkeveggen. Så gjelder det å bla opp og synge med den røsten du har, i kor med sidemannen. Eldre damer kan ha en forbløffende kraft i tonen når de først setter i gang. Andre strever som Mr. Bean både med å holde seg våkne og å følge med på teksten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer