Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Frikjent for blasfemi i 1933 - nå er Arnulf Øverland med i salmeboka

Sammen med Jon Fosse, Erik Bye og Olav H. Hauge.

FORTSATT VANTRO: Arnulf Øverland er kommet med i salmeboka med et dikt han skrev i 1962. Her er han da han samme år holdt en revidert utgave av sitt omstridte foredrag «Kristendommen, den tiende landeplage» for kristne studenter. I 1933 ble Øverland tiltalt for blasfemi, men ble frikjent.                  Foto: Aage Storløkken Aktuell / Scanpix
FORTSATT VANTRO: Arnulf Øverland er kommet med i salmeboka med et dikt han skrev i 1962. Her er han da han samme år holdt en revidert utgave av sitt omstridte foredrag «Kristendommen, den tiende landeplage» for kristne studenter. I 1933 ble Øverland tiltalt for blasfemi, men ble frikjent. Foto: Aage Storløkken Aktuell / Scanpix Vis mer
Kommentar

«Gjør døren høy, gjør porten vid.» Slike linjer sto vi ved siden av pultene våre og sang i hine, hårde folkeskoledager. Nå behøver ikke barn pugge salmer lenger, men alle har et forhold til sjangeren, hvor lite religiøse de enn måtte betrakte seg. Vi møter salmer fra vi er små; i hjemmet, i barnehagen, i skolen, i kirken, om ikke annet så på julaften, eller ved dåp, bryllup og begravelser.

Formuleringer fra salmer går inn i språket. Salmeboka er usedvanlig innholdsrik, med løvtynne ark. Sangene har ikke titler, men nummer, som blir hengt opp på kirkeveggen. Så gjelder det å bla opp og synge med den røsten du har, i kor med sidemannen. Eldre damer kan ha en forbløffende kraft i tonen når de først setter i gang. Andre strever som Mr. Bean både med å holde seg våkne og å følge med på teksten.

Kirkens nye salmebok, som ble tatt i bruk i går, inneholder 899 vanlige salmer. 240 av disse har ikke vært med tidligere. I tillegg kommer 32 nye salmer i den liturgiske delen. I forrige århundre ble salmeboka revidert tre ganger.

Under lanseringen av «Norsk salmebok for kirke og hjem» før helga sa Edvard Hoem at han mente den nye utgaven vil få et langt liv. Han oppfatter salmen som en sjanger der «man kan gi uttrykk for både lengsel og tru uten å være så svær i kjeften». Man er en av mange som ydmykt bidrar til fellesskapets kanon. Lyrikere er de alle sammen; poeter som «hjelper til å sette ord på det vi leter etter», som det ble uttrykt under lanseringen.

Hoem har fått ni nye salmer inn i boka, og har til sammen 11. Bjørn Eidsvåg øker fra tre til fem (men «Eg ser» er ikke med). Flest har Svein Ellingsen med 43 tekster, Eivind Skeie med 38 og Elias Blix med 34. Jon Fosse har etter en viss debatt fått med én salme, det samme har Erik Bye og Kari Bremnes. Olav H. Hauge har to.

Nordahl Griegs «Til ungdommen» ble anbefalt av Bispemøtet i 2011 og av Kirkerådet året etter, men ble avvist av Kirkemøtet, som er Kirkens øverste organ. Arnulf Øverland har derimot fått med «Snehvit er natten, klar og kald», skrevet i 1962. «Vår dag er kort. Vår angst er stor ved tidens åpne grind,» skriver Øverland. I 1933 ble han som kjent tiltalt etter blasfemiparagrafen for foredraget «Kristendommen den tiende landeplage», men han ble frikjent — og nå altså godkjent.

Boka er så rød i fargen at den nesten bringer tanken til den henfarne formann Mao og hans lille røde. Aud Gloppen har utformet det såkalte notekorset, som gnistrer stjerneklart i gull fra omslaget. Korset går igjen som pynt på forsatsen. Papiret er tynt, men solid, og har innsydde silkesnorer i hvitt, rødt og gull.

43 av tekstene er på ikke-nordiske språk. Under lanseringen sang barnekoret fra Fagerborg menighet Eivind Skeies «Tenn lys!», og det var ingen dårlig reklame. Solveig Slettahjell akkompagnerte seg selv på piano og sang med stor kraft i Oslo domkirkes kapell, mens Edvard Hoem valgte å lese Peter Dass? «Herre Gud, ditt dyre navn og ære» som et dikt.

Boka er trykt i 60 000 eksemplarer, og 40 000 av dem er allerede solgt. Som diktsamling betraktet er den med andre ord Norges suverent mest utbredte.