OVERTAR TROLIG: Tim Cook overtar trolig som Apple-sjef etter Steve Jobs (til høyre). Foto: PAUL SAKUMA/AP
OVERTAR TROLIG: Tim Cook overtar trolig som Apple-sjef etter Steve Jobs (til høyre). Foto: PAUL SAKUMA/APVis mer

Friluftsfantast og morgenfugl overtar for Jobs

Aksjene steg med 62 prosent i vikarperioden.

(Dagbladet): I natt ble det klart at Steve Jobs trekker seg som Apple-sjef. Samtidig som han kom med nyheten, ba han også om at Tim Cook overtar som toppsjef.

Og når Jobs ber om det - da blir det nok sånn.

- Når det gjelder min etterfølger anbefaler jeg sterkt at vi gjennomfører planen vår og utnevner Tim Cook til administrerende direktør, skriver Jobs i avskjedsbrevet.

Vikaren Det er Cook som har styrt selskapet i Jobs' sykdomsfravær, blant annet helt siden januar i år. Og i den perioden har faktisk aksjene til Apple steget med 62 prosent, skriver Associated Press.

- Alt Apple egentlig har gjort er å gjøre offisielt det de har gjort administrativt en god stund nå, noe som er at Tim leder selskapet og Steve gjør sitt for at produktene skal komme ut i Apple-standard, sier Jeff Gamet i The Mac Observer.

Cook kom til Apple i 1998, etter å ha tidligere jobbet blant annet i Compaq, Intelligent Electronics og IBM.

Ifølge Wikipedia er Cook en svært ivrig syklist og glad i fjellturer. Han er også kjent som en morgenfugl og starter gjerne dagen med å sende e-post allerede i 4.30-tida.

Skeptisk Etter at Jobs ble diagnostisert med kreft i bukspyttkjertelen i 2004, og levertransplantert i 2009, har Apples aksjekurs fulgt den visjonære Apple-sjefens helsetilstand tett.

Ifølge Marketwatch.com reagerte markedet umiddelbart negativt på nyheten om Jobs endelige fratreden, og Apple-aksjen falt i natt over fem prosent.

Og selv om Jobs neppe har laget alle produktene på egenhånd, er det folk nå som er spente på hvordan det vil gå med selskapet uten sjefen.

- Apple er Steve Jobs, Steve Jobs er Apple, og Steve Jobs er innovasjon. Du kan lære folk å lede selskapet, du kan hente inn konsulenter, men Gud skaper innovasjon. Apple er ingenting uten Steve Jobs, sier Trip Chowdhry, en analytiker i Global Equities Research.

FERDIG: Steve Jobs (til høyre) startet Apple sammen med Steve Wozniak. I natt trakk Jobs seg som Apple-sjef. Foto: KIMBERLY WHITE/REUTERS
FERDIG: Steve Jobs (til høyre) startet Apple sammen med Steve Wozniak. I natt trakk Jobs seg som Apple-sjef. Foto: KIMBERLY WHITE/REUTERS Vis mer