Frimurermedlem avslører nytt om hemmelige ritualer - sensureres av egne ledere

- Forventer konsekvenser.

NORRØNE ANER: I følge ei ny bok, stammer frimurernes ritualer fra norrøne riter. Dette har Frimurerlosjen vanskelig for å svelge. Deres symbolverden består også av en rekke effekter fra middelalderen. FOTO: TOM A. KOLSTAD / scanpix
NORRØNE ANER: I følge ei ny bok, stammer frimurernes ritualer fra norrøne riter. Dette har Frimurerlosjen vanskelig for å svelge. Deres symbolverden består også av en rekke effekter fra middelalderen. FOTO: TOM A. KOLSTAD / scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Frimurerbevegelsen kan ha opprinnelse i hedenske ritualer som ble praktisert av nordiske vikinger, sier Arvid Ystad. Han er forfatteren bak boka «Frimurerne i vikingtida» som kom ut i vår.

Han lanserer her en helt ny teori om hvordan frimureriet har oppstått.

Frimurerordenen har nektet å diskutere boka offentlig. Frimurerbladet har gjort et intervju med Ystad som ikke er kommet på trykk, og nå har de også stoppet en annonse for boka som var planlagt i Frimurerbladet. Begrunnelsen er ifølge bladets annonseavdeling: «Redaktøren og Frimurerlosjen har i fellesskap besluttet at de ikke ønsker å ha annonse for denne boka».

- Dette er ikke en uventet reaksjon, min teori rokker ved losjens grunnfundament, sier Arvid Ystad, som selv er frimurer av 10. grad. Dette er den høyeste graden.

Vanskelig å svelge - Det at deres ritualer kan komme fra hedenske ritualer, er nok ekstra vanskelig å svelge fordi det er en del prester i de høyere gradene i Frimurerlosjen. Dermed gjør kristendommen det vanskelig å sette et godkjenningsstempel på min teori og bok. Men det finnes så mange likheter mellom frimureriet og de norrøne ritualene, at det neppe kan være tilfeldig, mener han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.