Fripris på bøker i 2010

I Danmark.

(Dagbladet.no): Fastprisen på bøker forsvinner fra og med 2010.

Det er holdningen til det danske Konkurrencerådet, som i går vedtok ytterligere liberalisering av det danske bokmarkedet. De har dermed fulgt rådene fra den såkalte Vakthundsutredningen, som Dagbladet.no skrev om i forrige uke.

Danske nettbokhandler kan få en konkurransefordel av de nye reglene mens bokklubbene mister sine fordeler.

Den norske Bokavtalen utsatt

Nyheten kommer samme dag som Trond Giske i et lengre intervju i Dagbladet, forteller at det ikke blir noen evaluering av den norske Bokavtalen før om tre år.

Kulturministeren har tidligere uttalt at han ønsker å evaluere Bokavtalen i vår. Nå sier han at kun fastprisen på fag- og lærebøkene skal evalueres denne våren.

Resten av avtalen skal få virke i tre år før man evaluerer den. 

- Vi har lagt opp til en evaluering i to faser. En nå til våren, som dreier seg om fastpris på lærebøker til universitet og høyskoler. Og så en større evaluering av hele bransjeavtalen om tre år, sier Giske.

BILLIGERE: Bokprisene blir stadig billigere i Skandinavia. Nå tar Danmark stilling til fullstendig frislipp av bokmarkedet. Foto: TRULS BREKKE
BILLIGERE: Bokprisene blir stadig billigere i Skandinavia. Nå tar Danmark stilling til fullstendig frislipp av bokmarkedet. Foto: TRULS BREKKE Vis mer

Den nye bokavtalen trådte i kraft 1. mai 2005. Giske synes det er for tidlig å si noe om den, men mener at billige bøker ikke er det eneste suksesskriteriet.

Møter konkurransen

Fra 1. juli i år kan forlagene maksimalt ha fastpris på ti prosent av nye bokutgivelser.

Fastprisperioden innskrenkes samtidig til utgivelsesåret pluss fem måneder. Dessuten oppheves fastprisen på alle utgaver av en bok som kommer i bokklubb.

Konkurrencestyrelsen fungerer som sekretariat for Konkurrencerådet og deres direktør, Finn Lauritzen, er meget fornøyd med avgjørelsen i rådet.

- Vi gleder oss over utviklingen og er spesielt fornøyde fordi vi mener dette er godt både for kulturen og leserne. Vi kunne ikke ønske oss en bedre avgjørelse, sier han til Politiken.

Lauritzen mener holdningene til fripris på bøker har endret seg radikalt siden 2000.

Han hevder at utviklingen mot friere priser er helt nødvendig fordi bøker er nødt til å konkurrere på pris med andre kulturprodukter samt engelske bøker.

Samtidig har danskene aldri kjøpt så mange bøker som i 2005, melder Politiken.