Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Frisk fantasi

Kaaberbøl vet å ta vare på den gode historien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: Fantasy-sjangeren har noe av den samme litterære utfordringen som den historiske romanen: Kunsten er å få fortellingen til å flyte naturlig uten at forfatteren går seg bort i forklaringsbehov. Dette har danske Lene Kaaberbøl full kontroll på i sin skammar-serie. De to første bindene, «Skammarens dotter» og «Skammarteiknet», er kommet nå i vår, mens de to øvrige kommer ut om et år. Dette er spenningslitteratur med kvaliteter som vil pirre litt eldre barn med god leseerfaring.

Kaaberbøl henvender seg til leseren som om vi er helt innforstått med den verdenen som hennes personer beveger seg rundt i. Og vi blir hengende med, uten å stille spørsmål. For dette blir fort veldig spennende, skummelt og morsomt. Det er en spesiell egenskap som er aksen som skammar-fortellingen dreier seg rundt: Å være skammar er en tradisjonell posisjon forbundet med ærefrykt. Hun har evnen til å se på mennesker og snakke til dem slik at de må skamme seg dersom de har gjort noe galt. Derfor kan skammaren hjelpe til når forbrytere skal avsløres. Og derfor blir skammar-familien viklet inn i de rene kriminalhistorier.

Her er borger, draker og sverd, urter og naturmedisin. I første bind kravler vi rundt i byen Dunark med onde Drakan i hælene. I andre bind har vi flyktet til høylandet. Når det fungerer, som i skammar-serien, blir alle de fremmede elementene i fantasy-sjangeren eksotiske overraskelser som løfter leseropplevelsen. At barn og ungdom er mottakelige for fantasy-litteratur kommer kanskje av evnen til en leken omgang med den kjente virkeligheten. Et direkte og replikksterkt språk gjør denne fantasien sprell levende. Det er grunn til å glede seg til fortsettelsen.