DEBATT

Debatt: Testikkelkreft

Frisk, men kanskje ikke helt?

Testikkelkreft er den hyppigste kreftformen blant unge menn. Det kan være lurt å sjekke bjellene før jula ringer inn!

OVERLEVER: Heldigvis overlever de fleste testikkelkreft i dag. Men cellegiftbehandlingen kan føre til økt risiko for overvekt, økt mageomkrets, høyt blodtrykk, høye insulinverdier og ugunstige kolesterolverdier, skriver innsenderne. Tegning: «leifen» / Kreftregisteret
OVERLEVER: Heldigvis overlever de fleste testikkelkreft i dag. Men cellegiftbehandlingen kan føre til økt risiko for overvekt, økt mageomkrets, høyt blodtrykk, høye insulinverdier og ugunstige kolesterolverdier, skriver innsenderne. Tegning: «leifen» / Kreftregisteret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Advent har begynt, og sammen med den har jakten på julegaver startet. Folk prøver i år igjen å finne de perfekte gavene til sine nærmeste. Mange menn leter febrilsk, stikker innom store butikkjeder og sjekker nettbutikker. I juletiden tenker man ofte på andre, ikke på seg selv. Menn har derimot mulighet til å skaffe seg selv den beste presangen: å fremme egen helse som kanskje står i fare. Det kan nemlig være lurt å sjekke bjellene før jula ringer inn!

Testikkelkreft er den hyppigste kreftformen blant unge menn. Sykdommens årsak er stort sett ukjent, men arvelige faktorer har vesentlig betydning. Det er imidlertid store geografiske forskjeller og en stor økning i forekomst av testikkelkreft, og miljø er derfor antatt å være en av faktorene som innvirker. Den miljømessige påvirkningen antas å kunne skje allerede i fosterlivet mens testiklene utvikles.

Heldigvis overlever de fleste kreftdiagnosen etter å ha gått gjennom kirurgisk fjerning av testikkelen og eventuell medisinsk behandling - cisplatinbasert kjemoterapi. Denne er en behandling som gis intravenøst 3-4 ganger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.